“19th Japan-Turkey Joint Economic Committee” Toplantısı 09 Nisan 2012, Japonya Tokyo Keidanren Kaikan’da gerçekleştirildi.

“19th Japan-Turkey Joint Economic Committee” Toplantısı 09 Nisan 2012, Japonya Tokyo Keidanren Kaikan’da gerçekleştirildi.
18 Kasım 2013, Pazartesi 04:26
DEİK Türk- Japon İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan’ın Başkanlığını yaptığı Türk Heyeti, Japonya’da Keidanren’i ziyaret etti. Japon sanayici ve iş adamları ile bir araya gelerek toplantılar gerçekleştirildi. Toplantıya 46’sı Türk, 99’u Japon Heyetinden olmak üzere 145 kişi katılmıştır.

DEİK Türk- Japon İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan’ın Başkanlığını yaptığı Türk Heyeti,  Japonya’da Keidanren’i ziyaret etti. Japon sanayici ve iş adamları ile bir araya gelerek  toplantılar gerçekleştirildi. Toplantıya 46’sı Türk, 99’u Japon Heyetinden olmak üzere 145 kişi katılmıştır.
 
Derneğimizi temsilen etkinliğe katılan Genel Sekreter Yardımcımız Cüneyt Kalkan, Türk Otomotiv Sanayisi ve Derneğimiz hakkında detaylı bilgiler içeren bir sunum gerçekleştirdi.
 
Keidanren Japon – Türk İş Konseyi Başkanı Kazuaki Kama, DEİK Türk- Japon İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ve Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cemalettin Damlacı tarafından gerçekleştirilen açılış konuşmaları ile etkinlik başladı.
 
DEİK Türk- Japon İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan
 
DEİK Türk- Japon İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan konuşmasında, Türkiye’nin coğrafi avantajları, müteşebbisleri ile Japon müteşebbisleri Afrika ve Ortadoğu öncelikle olmak üzere bölgede gerçekleşecek projelerde ortak olarak beklediklerini ifade etti. Dünyanın 12. büyük ekilebilir tarım arazisine  sahip ülkesi olan Türkiye’nin 60 milyar USD büyüklüğündeki Japonya gıda ithalatından pay alması gerektiğini ifade etti. İnşaat, gıda, tarım konularında Japon firmaları, Ar-Ge teşviklerinden yararlanarak Türkiye’de yatırım yapmaya davet eden Özilhan, otomotiv, enerji, çevreye duyarlı sistemler, turizm gibi konularda da siyasi iradelerin destekleri ile Türk-Japon İşbirliklerinin arttırılabileceğini sözlerine ekledi. İki ülke arasında imzalanacak Serbest Ticaret Anlaşması ile işbirliklerini arttırmayı hedeflediklerini belirten Özilhan DEİK’in 20 yılı aşkın tecrübe ve 103 İş Konseyi ile işbirliklerini arttırmaya hazır olduğunu belirtti.
 
Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cemalettin Damlacı
 
Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cemalettin Damlacı konuşmasında, Türkiye’nin Avrupa Birliği teknik mevzuatını ve standartlarını uyguladığını bu nedenle de kaliteli ürünler ürettiğini ifade etti. Gıda, tekstil, konfeksiyon, otomotiv yan sanayi, inşaat, turizm sektörlerinde Japon firmaları Türk firmaları ile işbirliklerini arttırmak üzere Türkiye’ye davet eden Damlacı, Serbest Ticaret Anlaşmasının her iki ülkenin menfaatine yönelik olacağını belirtti. Türkiye- Japonya arasındaki Dış Ticaret Hacminin 4,5 milyar USD’ın üzerinde olduğunu belirten Damlacı, Türkiye’nin Japonya’ya 296 milyon USD ihracata karşılık, Japonya’dan  4,25 milyar USD ithalat  gerçekleştirdiğini ifade etti.
 
Açılış konuşmalarının ardından karşılıklı sunumlara ve fikir paylaşımlarına geçildi.
 
Genel Sekreter Yardımcımız Cüneyt Kalkan Türkiye Otomotiv Sanayisinin Dünyadaki konumu, Türkiye otomotiv sektörü ve Derneğimiz hakkında detaylı bilgiler içeren bir sunum gerçekleştirdi. “Güçlü Sanayi, Güçlü Marka” sloganımız doğrultusunda, 2011-2014 yılları Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı ve 2023 İhracat hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla Derneğimizin yapmakta olduğu ve yapacağı çalışmalar hakkında bilgiler verildi.
 
Kalkan konuşmasının sonunda, Türkiye’nin 60 yılı aşkın otomotiv sanayii tecrübesi, kalite anlayışı, yetkinlikleri, coğrafi avantajları, kültürü, Ar-Ge Teşvikleri, Yatırım Teşvikleri, Sanayi Strateji Belgesi, 2023 İhracat hedefleri ile Japon Ana ve Yan Sanayi firmaların Türkiye’de yatırım yapmalarının Japon firmaların menfaatlerine olacağını ifade etti.
 
Türk Heyetini temsilen aşağıdaki konularda yetkililer sunumlar yapmışlardır.
 

Konu

Kurum

Görevi

Yetkili

Türkiye Ekonomi, Yatırım, İşbirliği Stratejileri

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Yatırım Tanıtım ve Destek Ajansı

Proje Direktörü

Erkan Kaptan

Japonya – Türkiye

İşbirlikleri

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı

Müsteşar Yardımcısı

Cemalettin Damlacı

Altyapı, İnşaat

Yapı Merkezi

PPP Proje Genel Koordinatörü

Levent Çekirge

Irak’ta Enerji-Yapı İşbirlikleri

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı

Serbest Bölgeler Daire Başkanı

Süleyman Sözeri

Otomotiv ve Yan Sanayi

TAYSAD

Genel Sekreter Yardımcısı

Cüneyt Kalkan

Turizm

TURSAB

Yönetim Kurulu Üyesi

Davut Günaydın

Elektronik

TEKNOSA

Genel Müdür Yardımcısı

Kemal Yaman

Gıda, Tarım

Anadolu Etap

CEO

Demir Şarman

Finans

BDDK

Daire Başkanı

Ebru Sonbul

KOBİ

KOSGEB

Başkan Yardımcısı

Tuna Şahin