“D-8 Ülkeleri 2.Sanayi Bakanları ve 6.Sanayi Çalışma Grubu Toplantıları”na Bugün Başlandı.

“D-8 Ülkeleri 2.Sanayi Bakanları ve 6.Sanayi Çalışma Grubu Toplantıları”na Bugün Başlandı.
11 Kasım 2013, Pazartesi 04:20
4-6 Ekim 2011 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek toplantı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın evsahipliğinde yapılıyor.

4-6 Ekim 2011 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek toplantı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın evsahipliğinde yapılıyor. 
 
TAYSAD’ı temsilen Genel Sekreter Özlem Gülşen Arkan’ın katıldığı toplantılarda, D-8 ülkeleri ile Türk Otomotiv Sanayi arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi için yapılacak olan faaliyetlerin planlanması hedefleniyor.
 
Etkinliğin açılışında MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, TUSKON Başkanı Rızanur Meral, TOBB Başkan Vekili Murat Yalçıntaş, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner söz aldı. Konuşmalarında, D8 ülkelerinin 1 milyarı aşan nüfusları, verimli doğal kaynakları ve her yıl büyüyen ekonomileri ile dünyada çok önemli bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Başkanlar daha verimli işbirliklerinin oluşturularak somut projelerin hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdiler. Ar-Ge,teknoloji ve inovasyon konusunda yatırım adımlarının atılması gerektiği ise ortak görüş olarak ön plana çıktı.
 
 
Açılışta söz alan D-8 Genel Sekreteri Widi Pratikto kriz sonrasında dünyada yaşanan gelişmelere değindi. Sanayileşme sürecinin D-8 ülkeleri için önemine değinen Pratikto, gelişmekte olan bu ülkelerdeki büyüme rakamlarına dikkat çekti. Yeni yatırımlar ve yeni işbirlikleri için çok önemli fırsatların olduğuna değinen Pratikto, bir an önce somut işbirliği örneklerini görmek istediklerini vurguladı. 
 
 
Toplantıya ev sahipliği yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bu toplantıların yeni projeler için çok önemli bir platform olduğunu ifade ettiği konuşmasında, D-8 toplantılarının sadece ticari boyutunun değil adalet, demokrasi, insan hakları, barış ve refah gibi konuları da içermesi nedeniyle çok önemli olduğunu da vurguladı.
 
 
D-8 ülkelerinin sadece küresel pazarlarla değil kendi aralarındaki iş hacminin de artması gerektiğini belirten Ergün, bugün istenilen seviyede olunmadığını da belirtti. Ergün konuşmasında, “D-8 ülkeleri ile tecrübelerimizi paylaşmaya hazırız” diyerek, bu toplantılarda alınan kararların da hayata geçmesi gerektiğinin altını çizdi.
 
 
Toplantının öğleden sonraki bölümünde D-8 Otomotiv Sanayi Çalışma Grubu bundan sonraki ortak faaliyet planını çıkarmak üzere çalışmalarını yapacak ve sonuç raporu hazırlayarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'e sunacaktır.