Automechanika İstanbul Fuarı Sektörü Buluşturdu

Automechanika İstanbul Fuarı Sektörü Buluşturdu
18 Kasım 2013, Pazartesi 06:21
İki yılda bir Petroleum fuarı ile eşzamanlı olarak düzenlenen Automechanika İstanbul fuarında bu yıl 27.688 m2 alanda 36 ülkeden toplam 1.245 katılımcı yer aldı. 4 gün süren fuarı yurtiçinde 31.453 kişi, yurtdışından 12.359 kişi olmak üzere toplam 43.812 kişi ziyaret etti.

Automechanika İstanbul Fuarı Sektörü Buluşturdu
 
İki yılda bir Petroleum fuarı ile eşzamanlı olarak düzenlenen Automechanika İstanbul fuarında bu yıl 27.688 m2 alanda 36 ülkeden toplam 1.245 katılımcı yer aldı. 4 gün süren fuarı yurtiçinde 31.453 kişi, yurtdışından 12.359 kişi olmak üzere toplam 43.812 kişi ziyaret etti.
 
Automechanika İstanbul Fuarı’nın düzenlendiği ilk yıl olan 2001’de 11 TAYSAD üyesi toplam 395 m2 yer alırken,  bu yıl yaklaşık 3 bin 500 m2’lik bir alanda 57 TAYSAD üyesi fuara katılım sağladı.
 
Bu yılki fuara en büyük katılım, Almanya ve Çin’den oldu. 2001 senesinden itibaren fuara katılıp ve çok büyük ilgi gösteren bir diğer ülke ise, İtalya oldu. Üretimlerinde öncelik olarak inovasyona önem veren İtalya’nın katılımcı sayısı bu yıl iki katına çıktı. Fransa, İngiltere, Singapur, Avusturya, Hırvatistan, Hindistan, Pakistan ve Tunus’un İlk defa milli katılım gösterdiği fuara, Renault Mais de yeni aracı Renault CLIO Sport Tourer’ın lansmanı ile katıldı.
 
Tüyap fuar alanında gerçekleştirilen fuarın ilk günü yapılan resmi açılış töreninde;
 
Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Taner Yıldız,
TAYSAD Yönetim Kurulu Üyesi Hayri Kaya,
T.B.M.M. Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı,
Birleşik Meksika Devletleri Türkiye Büyükelçisi Jamia Garcia Amaral,
Messe Frankfurt Exhibition Almanya Başkan Yardımcısı Michael Johannes,
Hannover Fairs International Almanya Kıdemli Başkan Yardımcısı Wolfgang Lenarz,
Enerji Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Komsuoğlu,
Messe Frankfurt İstanbul Genel Müdürü Aleksander Medjedoviç yer aldı.
 
Açılış töreninde konuşma yapan Bakan Yıldız, "Türkiye'de 125 milyar liralık bir büyüklüğe sahip olan ve sağladığı vergi 50 milyar liraya ulaşan akaryakıt sektörü tabii ki bizim için önemli. Türkiye'de nüfus artışında her yıla düşen miktar yaklaşık 1 milyon civarında. 1 milyon nüfusun arttığı bir Türkiye'de yıllık hizmete giren araç sayısı da 1 milyon civarında. Yani neredeyse her doğan bebeğe bir araç düşüyor. Bu değişimi, bu artışı yönetmek, bunlarla ilgili petrol ve türevlerini yönetmek tabi ki önemli" diye konuştu.
 
TAYSAD Yönetim Kurulu Üyesi Hayri Kaya ise konuşmasında, “Hükümetimiz uzun yıllar enerji fiyatlaması sırasında sanayicileri düşünerek sübvansiyonda bulundu. Böylece rakiplerimize karşı hep bir sorun olan enerji rekabetçiliğimiz düzeldi ve sürekli büyüyen sektör ihracatımız ile biz de bunun karşılığını verdik. Fakat son 1-1,5 yıldır enerji maliyetlerimiz tekrar artmaya başladı, hükümetimizden bu konudaki hassasiyetin devam ettirmesini talep ediyoruz.“ dedi.
 
Bu yılki partner ülkesi Meksika olan Automechanika İstanbul fuarında, resmi açılış töreninin ardından Meksika Otomotiv Forumu gerçekleştirildi. Messe Frankfurt, DEIK, Promexico ve TAYSAD işbirliğiyle düzenlenen forumda, DEIK Türk Meksika İş Konseyi Başkanı Albert Saydam ve Birleşik Meksika Devletleri Türkiye Büyükelçisi Jamia Garcia Amaral’ın açılış konuşmalarının ardından, Promexico Müdürü Erwin Feldhaus, Promexico Türkiye Temsilcisi Derya Akyüz, Ekonomi Bakanlığı’ndan Alper Atilla ve TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı’nın sunumları yer aldı. Yapılan sunumların sonrasında ise Meksika’lı firmalar ile Türk tedarikçileri arasında ikili görüşmeler gerçekleştirildi.
 
Fuar süresince TAYSAD standında Meksika, ABD, İspanya, İran, Pakistan, Fransa ve Sırbistan’dan gelen heyetler ile görüşmeler yapılarak olası işbirlikleri hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.