TAYSAD, Alman Fraunhofer Enstitüsü ile proje geliştirecek

TAYSAD, Alman Fraunhofer Enstitüsü ile proje geliştirecek
06 Ocak 2014, Pazartesi 02:23
Alman kalitesini yaratan enstitü Türkiye’de

TAYSAD, Alman Fraunhofer Enstitüsü ile proje geliştirecek

Alman kalitesini yaratan enstitü Türkiye’de

“Alman kalitesi”ni yaratan kuruluşların başında gelen Fraunhofer Enstitüsü (Frh), enerjiden sağlığa, çevreden otomotive kadar Alman sanayisinin tümüne araştırmalar yaparak bunların üretilmesine katkı sağlıyor.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) de Mercedes, Audi ve Volkswagen’in teknolojik altyapısını geliştiren Frh ile işbirliğine girerek Türk sanayisine katkı sağlayacak.

TAYSAD Başkanı Vekili Alper Kanca, “Üniversite sanayi işbirliği için Frh çok güzel bir mutfak. Bu mutfaktan yararlanalım” dedi.

Otomotiv sanayisinde dünya lideri Almanya’nın yüksek teknolojisinin altyapısını sağlayan Frh, TAYSAD’ın girişimiyle Türk sanayisinde etkin olacak. TAYSAD Başkan Vekili Alper Kanca; Mercedes, Audi ve Volkswagen’in teknolojik altyapısını geliştiren Alman Fraunhofer Enstitüsü ile işbirliğine gidileceğini açıkladı.

Frh’nin Türkiye’de faaliyet gösterecek olması ile 2014’ün ‘Türk-Alman Ar-Ge ve İnovasyon’ yılı olarak ilan edilmesinin örtüştüğüne dikkat çeken Alper Kanca, Türk otomotiv tedarik sanayinin gücünün Alman enstitüsü tarafından da görüldüğünü söyledi. Kanca, “Üniversite sanayi işbirliği için Fraunhofer çok güzel bir mutfak. Aradığınız her türlü malzeme, yemek burada var. Her bir üretim alanına uygun çözümleri var. Bu mutfaktan yararlanarak endüstrimizi daha ileriye taşımayı hedefliyoruz. Uluslararası rekabetçilikte işgücü ile değil, araştırma, tasarım, geliştirme ve nitelikli üretim yapabilme becerisine ancak uygulamaya yönelik bu çeşit kurumların desteğini alarak ulaşabiliriz” dedi.

2 milyar avro bütçeli enstitü

Üniversite sanayi işbirliğinin dünyada en önemli başarı hikayelerine sahip olan Frh Enstitüsü, üniversitelerle hem araştırma, hem de uygulama yapıyor. 2 milyar avro bütçesi bulunan Frh Enstitüsü’nün direktörlerinden Jurgen Steger, TAYSAD üyeleri ile işbirliği yapmaları halinde kaynak etkin yönetiminden, enerji etkin yönetimine, metal şekillendirme ve biçimlendirmeden üretim koşullarına kadar birçok alanda işbirliği fırsatları yaratabileceklerini söyledi.

Steger, “İki taraflı çalışma yapabiliriz. Ar-Ge, tasarım, fizibilite, proje geliştirme gibi birçok alanda ortak çalışabiliriz. Gelecekte özellikle daha fazla ürünü daha az kaynakla üretmemiz gerek. Çevreye olan etkimizi kesinlikle azaltmamız gerek. Masrafların yüzde 45’i malzemeden geliyor. Bunu mutlaka azaltmamız lazım. Kalite, üretkenlik, değişkenlik, enerji ve malzemeden avantaj sağlayacak yöntemlerle üretmeliyiz” diye konuştu.

TAYSAD’ın üyeleri için düzenlediği Fraunhofer teknoloji günlerinde ayrıca daha az karbondioksit salınımından daha hafif araç üretimine, daha etkin motordan daha etkin üretime kadar çeşitli bilgiler verildi.

Mercedes ve Audi’ye hizmet veriyor

Avrupa’nın en büyük ve en önemli teknoloji enstütüsü olan Frh, Türkiye’de ilk temasını TAYSAD ile gerçekleştirdi. Mercedes’ten Audi’ye kadar dünyanın önemli markalarına hizmet veren ve teknolojilerinin altyapısını sağlayan enstitüsü, Türk otomotiv endüstrisinin gelişimine de katkı sunacak.

“Alman kalitesi”ni yaratan kuruluşlarının başında gelen Frh, enerjiden sağlığa, otomotivden çevreye kadar sanayinin her alanında araştırmalar yaparak bunların üretilmesine katkı sağlıyor. MP3’ün de mucidi olan Frh, ayrıca otomotiv endüstrisine de mikroelektronik ve mekatronik tasarımlar, kimyasal alanda yangınları önlemek için alev geciktirici halojensiz ürünler gibi her türlü sanayiye farklı çözümler üretiyor. 

Fraunhofer Enstitüsü (Fraunhofer Gesellschaft), 1949 yılından buyana faaliyet gösteriyor. Merkezi Almanya’da bulunan Enstitü, Almanya içinde ve dışında toplam 66 enstitü ile ortak projeler yürütüyor. 22 bin çalışanı bulunan Enstitü başta elektronik olmak üzere kimya, biyoloji ve inşaat gibi değişik alanlarda üniversitelerle iş birliği içinde araştırmalar yürütüyor.