TAYSAD, İzmir’li Üyeleriyle Buluştu.

TAYSAD, İzmir’li Üyeleriyle  Buluştu.
17 Nisan 2015, Cuma 03:28
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) 2015 yılı üye toplantılarının ilki, İzmir Wyndham Otel’de gerçekleşti. Toplantıda açılış konuşmasını, ev sahibi kuruluş TAYSAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu yaptı. İzmir Üye Toplantısı’na TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu’nun yanı sıra Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas ve TOFAŞ A.Ş. Satınalma Direktörü Yüksel Öztürk katıldı.

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dudaroğlu: Almanya'yı yakalamalıyız

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, Almanya ve İsveç’in teknoloji konusunda yakalanması gerektiğini belirterek, “140 bin üzerinde istihdam sağlıyoruz. TAYSAD olarak 8 milyar dolar doğrudan ihracat ve sektör ihracatının yaklaşık yüzde 36’sını gerçekleştiriyoruz. Biz bunu daha ileriye taşıma gayretindeyiz. Bunu gerçekleştirmek için bize yol gösterecek Strateji Haritamızı hazırladık ve 2030 yılına kadar otomotiv sanayini tasarım, teknoloji ve tedarik gücü olarak ilk 10’a taşımayı hedefledik. Küresel otomotiv piyasasında söz sahibi olmayı amaçlıyoruz. Paydaşlarımızla bu stratejiyi paylaşacağız. Bunun hükümet ve devlet tarafı var. Devletimizden, teşviklerini bu yeni imkânlar doğrultusunda düzeltmesini arzu edeceğiz. Almanya ve İsveç gibi ülkelerin sahip olduğu konuma gelmeliyiz. Almanya’nın en büyük üstünlüğü otomasyon ve robot teknolojileri. Bu nedenle hemen bu teknolojilere ayak uydurmalıyız. 2015 yılında 23 milyar dolar ihracat, 1 milyon 225 bin üretim ve 825 bin iç pazar satışı hedefliyoruz. Bununla birlikte kurumsallaşma, verimlilik, yetkin insan kaynağı, test merkezi, yeni yatırımlar, yeni pazarlar, artan maliyetler ile kur, parite ve faizler sürekli gündemimizde olacak.

Arkas: Lojistiği beraber çalışalım

TAYSAD’ın İzmir Üye Toplantısı’nda Başkan Dr. Mehmet Dudaroğlu’ndan sonra söz alan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas: “İzmit Kartepe mevkiinde 7 yıldır tren yük aktarma istasyonu yapmak istiyoruz. Bu bazı sebeplerden gerçekleşmedi. Eğer demiryolu taşımacılığı serbestleşmezse bu işi yapamayız. Yüklerimizi taşıyabiliyoruz ancak lokomotif işletebilirsek kullanılmayan eski hatlardan yüklerimizi taşıyabilir ve buralarda lojistik merkezler kurabiliriz.” dedi.

Sektörler arasında yeni fikirler ve yeni projeler gerçekleştirilmesinin gerektiğini aktaran Lucien Arkas, sözlerine şöyle devam etti: “Otomotiv sanayi ile işimiz ortak. Gelin birlikte çalışalım. Sorunları çözelim. Maliyetleri düşürecek yenilikler yaratalım”

Öztürk: 2014 başarılı bir yıl oldu

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) 2015 yılı üye toplantılarının ilkinde konuşan bir diğer isim ise TOFAŞ Satın Alma Direktörü Yüksel Öztürk oldu. Sektörün 2015’te yükselişe geçtiğini belirten TOFAŞ Satın Alma Direktörü Öztürk, bunun sürdürebilirliği için iç pazarın da büyümesinin gerekli olduğunu belirtti. “İç pazar büyürse yatırım artacak, böylelikle tedarik sanayi de bundan büyük fayda sağlayacak” diyen Öztürk, TOFAŞ'ın bugün yerli üretimde Türkiye'de en önde gelen üretici durumunda olduğunu vurguladı.

Ar-Ge'ye verdikleri öneme de değinen Öztürk, şunları kaydetti: “İhracat pazarlarımızı çeşitlendirme stratejimiz kapsamında farklı pazarlara ulaşmak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bursa fabrikamızın 400 bin adetlik bir üretim kapasitesi bulunuyor. Geçtiğimiz yıl 220 bin araç üretimi gerçekleştirdik, 2015 yılında ise 250 bin adet araç üretmeyi ve bunun 170 bin adedini ihraç etmeyi planlıyoruz. Dolayısıyla bu yıl, 2017 ve sonrası için öngördüğümüz 400 bin adetlik üretim hedefine ulaşmada önemli bir adım olacak. Sektör yıla iyi bir başlangıç yaptı. Biz yılın bundan sonraki bölümünde de sektör olarak benzer bir ivmeyle devam edeceğimizi tahmin ediyoruz. Otomotiv sektöründe temponun düşeceğini düşünmüyoruz.”