TAYSAD'ın Yeni Hedefi: Güçlü Sanayi, Güçlü Marka

TAYSAD'ın Yeni Hedefi: Güçlü Sanayi, Güçlü Marka
18 Kasım 2013, Pazartesi 04:01
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), gerçekleştirdiği 34. Olağan Genel Kurulu’nun ardından hedeflerini büyüterek yoluna devam edecek. TAYSAD’ın “Güçlü Sanayi, Güçlü Marka” olarak belirlenen yeni dönem sloganı on ana başlıktaki hedeflerle desteklenecek.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), gerçekleştirdiği 34. Olağan Genel Kurulu’nun ardından hedeflerini büyüterek yoluna devam edecek. TAYSAD’ın “Güçlü Sanayi, Güçlü Marka” olarak belirlenen yeni dönem sloganı on ana başlıktaki hedeflerle desteklenecek.
 
Yeni yönetim kurulunun da seçildiği Genel Kurula tek liste olarak katılan Dr. Mehmet Dudaroğlu, TAYSAD üyelerinin oybirliği ile tam desteğini alarak başkanlık koltuğuna oturdu. Otomotiv endüstrisini bir araya toplayan TAYSAD 34. Olağan Genel Kurulu’nda başkanlık görevine veda eden Celal Kaya, 2011’de hedeflerinin yüzde 98’ine ulaştıklarını ve 2012 öngörüleriyle de sektörün 22 milyar dolar ihracata imza atacağına inandığını söyledi.
 
TAYSAD’ın 34. Olağan Genel Kurul Toplantısında Başkan Celal Kaya, Başkanlık görevini Dr. Mehmet Dudaroğlu’na devretti.
 
Genel kurula katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de yerli otomobil markasıyla ilgili olarak otomotiv endüstrisinin çok önemli bir yere geldiğinin altını çizerek, “ Artık bu sektörde itibarımız oldu. Türkiye kaliteli yapar, yaptığımız ürün geri gelmez, bu itibarı zedeler miyiz?“ diye sorarak kaliteli ve nitelikli bir otomobil üretileceğinin sinyalini verdi.
 
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), 34. Olağan Genel Kurulu’nda tek aday Dr. Mehmet Dudaroğlu oybirliği ile başkanlığa seçilirken, selef başkan Celal Kaya, kendine destek olan tüm isimlere tek tek teşekkür ederek, yeni başkana ve ekibine başarılar diledi.
 
2010-2011 Dönemi Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kaya
 
Genel Kurul’da başkanlığı dönemindeki faaliyetlerini üyelerle paylaşan Celal Kaya, 17 Şubat 2010’da koydukları hedeflerin yüzde 98’ine ulaştıklarını vurgulayarak, otomotiv sanayinin geçtiğimiz yıl büyük başarılara imza attığını kaydetti. 2011’de toplamda 1 milyon 260 bin adet araç üretildiğini, bunun 801 bin adedinin dış pazarlara satıldığını, 20,4 milyar dolar ihracat geliri sağlandığını aktaran Kaya, bu ihracatın içinde yan sanayinin payının da yüzde 44 oranına yükselerek 9 milyar doları bulduğunu hatırlattı.
 
Hindistan, Çin ve ABD’de TAYSAD ofisi açılacak
Başkanlığı döneminde ‘Ar-Ge ile Küresele’ sloganıyla hedeflerine yürüdüklerinin altını çizen Kaya, “2010 – 2012 yılları arasındaki dönemde teknoloji ve know how ihtiyaçlarımıza ve sanayimizin gelişimi için yapılması gereken faaliyetlere yöneldik. b ugün hedefimizin de üzerine çıkarak 34’ü TAYSAD üyesi olmak üzere toplam 37 otomotiv yan sanayi firmamızın Ar-Ge Merkezi faaliyettedir. Otomotiv sektöründe yeni gelişen teknolojik trendleri ülkemize aktarma yönünde başarılı organizasyonlara imza atabilmek için otomotivin kalbi Almanya’yı önemseyerek, burada TAYSAD ofisimizi açtık. Buradan çok yararlı geri dönüşler aldık. TAYSAD’ın yeni hedefleri arasında Hindistan, Çin ve ABD temsilcilikleri var“ diye konuştu.
 
Kaya, 2012 yılı öngörülerini paylaştığı üyelerine siyasi istikrar, mali disiplin ve yeni yatırımların sürmesini beklediklerini kaydederek, toplam üretimde 1 milyon 200 bin adet araç, ihracatta ise 22 milyar dolarlık gelir ve iç pazarda ise 800 bin adetlik satışa ulaşılacağının altını çizdi. Celal Kaya, 2023 yılı ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğunu anımsatarak, "Otomotiv sektörünün 2023 yılında 75 milyar dolarlık bir ihracat hedefi var. Eğer bu hedefe ulaşacaksak büyük yatırımların Türkiye'ye gelmesi gerekiyor. Biz, yerli marka ve araç konusunda çalışmaya hazırız.
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün
 
“Sahayı beraber yapalım, hepimiz oynayalım“
Genel kurula katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, otomotivin Türk ekonomisi için lokomotif sektör olduğunu, özellikle yan sanayinin çok değişik ülkelere çok önemli markalara üretim yaptığını hatırlattı.   2011’de ana sanayide ihracatın yüzde 10 artarken yan sanayide yüzde 26 arttığına değinen Ergün, “Dünyanın 10 büyük ekonomisini hedefliyoruz ama yerli bir markamız yok. Yan sanayimize olan güvenimiz tam, yan sanayimizin bu alt yapısı ile yerli marka aracı da yapabiliriz. 2023 Türkiye’sinde kendi markaları olması gereken sektörlerimiz olmalı. Otomotiv buna en yakın sektörümüz. Türkiye’deki OEM firmalarımız yabancı ortaklarına, ’bugüne kadar biz size ortak olduk. Şimdi siz bize ortak olun yeni bir marka yaratalım’ diyebilmeli. Böyle bir ilişkinin olması lazım.   Diğer markalar da aynı. Sahayı beraber yapalım, hepimiz oynayalım. İyi oynayan kazansın. Rekabet öncesi işbirliği yapalım. Artik bu sektörde itibarımız oldu. Türkiye kaliteli yapar, yaptığımız ürün geri gelmez, bu itibarı zedeler miyiz?“ diye konuştu.
 
Bakan Ergün, Otomotiv Strateji Belgesi'nin yaklaşık 1 yıl önce hayata geçtiğini anımsatarak, Strateji Belgesi'nin temel yapı taşlarından birisi olan Ar-Ge konusunda geçen yıl itibariyle çok önemli gelişmeler kaydettiklerini belirtti.
 
Bir kaç sene içinde yan sanayiden Ar-Ge merkezi kuran firma sayısının ikiye katlanacağına değinen Ergün, şunları söyledi: "Ar-Ge merkezi belgesi almanın küçük ve orta ölçekli firmalarımız için zor olduğunu biliyoruz. Ancak bu konuda firmalarımızın rekabet öncesi işbirliği programımızdan yararlanmaları mümkündür. Rekabet öncesi işbirliği kültürünü firmalarımıza anlatmak ve yerleşmesini sağlamak için TAYSAD'a da çok önemli görevler düşmektedir. Böylece çok daha fazla sayıda firmamızı Ar-Ge faaliyetlerinin içine çekmek mümkün olacaktır. Yan sanayimiz bugüne dek kalite, maliyet ve teslimat performansında çok olumlu gelişmeler kaydetti. Bundan sonra bu becerilerine Ar-Ge ve tasarım kabiliyetini artırma konusunu muhakkak eklemelidir. Tasarımını kendi yapabilen, yaptığı tasarımı doğrulayıp seri üretim aşamasına kadar sorunsuz hizmet veren firmalarımızın sayısını artırmalıyız. Bunu yapabilmek için ana sanayilerle olan ilişkileri geliştirmek, lokal ve küresel projelerdeki payı artırmak son derece önemlidir.
 
"Elektrikli araçlar hayatımızda hızla yer alacak"
Ar-Ge konusunun mevcut teknolojilerde daha üst seviyelere çıkmak açısından olduğu gibi, yeni nesil teknolojilere hızlıca adapte olmak açısından da son derece kritik olduğuna değinen Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Küresel ısınma ile birlikte tüm dünyada çevresel faktörler konusundaki bilinç ve beklenti artmaktadır. Bu nedenle, otomotiv sanayinde araç hafifletme, yeni malzemeler ve yeni teknolojiler konusunda çalışmalar artacaktır. Yan sanayimizin de şimdiden bu dönüşüme hazır olması son derece önemlidir. Elektrikli araçlarla ilgili sürecin daha 15-20 yılı bulacağını söyleyenler var; ancak ben o kadar süreceği kanaatinde değilim. Elektrikli araçlar konusu hayatımızda daha hızlı yer almaya başlayacak. Bu yeni sürece yarışa start verilmeden önce hazır olmamız gerekmektedir. İş dünyamızla yaptığımız görüşmelerde, bazı sanayicilerimizin özellikle elektrikli araçlar konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını görüyoruz. O yarışta geriden başlamayacağımız bir yarış olacak. Önümüzdeki süreçte, bu alanda ortaya çok başarılı çalışmaların çıkabileceğini söylemek isterim."
 
Bakan Ergün, 2011 yılında, 2010 yılına göre yüzde 15'lik bir artış ile 910 bin 867 adetlik iç pazar büyüklüğüne ulaşıldığını anımsatarak, 600 bine ulaşan yurt içi otomobil pazarının yüzde 70'lik kısmını ise ithal araçların oluşturduğunu ifade etti.
 
"Otomobil lüks olmaktan çıkacak"
Bu tabloyu değiştirmek için, Türkiye'de daha fazla binek otomobil üretilmesini sağlanması ve bunun da ötesinde kendi otomobil markasını oluşturmak gerektiğini belirten Ergün, şunları kaydetti:
 
"2012 yılında özellikle gelişmiş AB ülkelerinde yaşanan ekonomik sorunların da etkisi ile otomotiv pazarında bir miktar daralma yaşanacak. Sanayimizin, ihracatın yoğun olduğu bu bölgelerdeki dalgalanmayı gelişmekte olan yeni pazarlardaki iş hacimlerini artırarak dengeleyebileceğimizi düşünüyorum. Elbette bazı pazarlarımız daralabilir ama yeni heyecanlı, pazarlar var. Otomobil konusuna bizim kadar doymamış pazarlar var. Otomobil süreç içerisinde özel tüketim vasıtası olmaktan çıkacaktır. Günlük ihtiyaçlardan biri haline gelecektir. Bunun üzerindeki vergi yükleri de süreç içerisinde azalacak. Türkiye bütçesinin imkanları geliştikçe bazı alanlardaki vergiler azalacaktır. Vergiler kademeli olarak biraz azaldığında ya da alternatif değişim modelleri geliştiğinde Türkiye kendi içinde daha büyük potansiyel enerjiye sahip otomotiv sektörü açısından. Bunun kinetik enerjiye dönüştüğünü o zaman gördüğümüzde şimdiden bu hazırlığı yapanlar kazanır. Yapmayanlar kazanmaz. O potansiyeli görüp yeni markaya yeni tasarımı ortaya koyanlar kazanacaktır. Bu potansiyeli de görmekte fayda var."
 
Nihat Ergün, 2012 yılının zor bir yıl olacağının açık olduğunu dile getirerek, Türkiye ekonomisi 2009 gibi bir süreçten güçlenerek çıktığını, 2012 yılındaki bazı zorlukların içinden de güçlenerek çıkacak kabiliyete sahip bulunduğunu anlattı.
 
Ergün, "Bu nedenle, 2012 yılının risklerinin farkında olmalı, ancak bu süreçte orta ve uzun vadeli hedeflerimizi muhafaza etmeliyiz. Türkiye, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat yapacak ise bunun aşağı yukarı 75 milyar doları otomotiv sektörüne ait olacaktır" dedi.
 
2010-2011 Dönemi TAYSAD Başkanı Celal Kaya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’e, otomotiv sanayine katkılarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti.
 
TAYSAD sektörü birleştirdi
Genel kurula katılan Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği Başkanı H. Şükrü Ilısal TAYSAD’ı örnek alarak yurtdışında olmasa da Türkiye’nin her ilinde şubeleşmeyi hedeflediklerini söyledi. Otomotiv Distribitörleri Derneği Başkan Yardımcısı Ali Bilaloğlu yan sanayinin başarısının devamını dilerken, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, 2011’de ihracatta başarılı bir yıl geçirdiklerini ancak hala 2008’in gerisinde olduklarını, amaçlarının bu dönemi yakalamak ve geçmek olduğunu söyledi. Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Kudret Önen ise kardeş kuruluş olarak gördükleri TAYSAD ile geçtiğimiz yıl büyük başarılara imza attıklarının altını çizdi ve 2023 hedefleri için teşvikler ile Ar-Ge konularında önemli adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
 
Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği Başkanı H. Şükrü Ilısal
 
Otomotiv Distribitörleri Derneği Başkan Yardımcısı Ali Bilaloğlu
 
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu
 
Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Kudret Önen
 
Toplantıda, Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, otomotiv sanayindeki Ar-Ge projeleri ile ilgili bir sunum yaptı.
 
‘Güçlü sanayi, güçlü marka‘
TAYSAD genel kurulunda seçime tek aday olarak katılan Dr. Mehmet Dudaroğlu, oy birliğiyle derneğin yeni başkanı seçildi. Yönetim kuruluna ise Alper Kanca, Mustafa Zaim, Mustafa M. Alaca, Gökhan Tunçdöken, Aptullah Saner, Neslihan Küçükoğlu, Hayri Kaya, Bekir Girgin, Dr. Tarık Öğüt ve Sinan Akın tek listeden seçildi. Yeni yönetim 2012-2014 yılları arasındaki faaliyetlerini, ‘Güçlü Sanayi, Güçlü Marka’ sloganıyla yürütecek.
 
2012-2014 Dönemi Yönetim ve Denetleme Kurulu Üyeleri birarada
 
Genel kurulda ayrıca 2011 TAYSAD Başarı Ödülleri de sahiplerini buldu. “Patent / Faydalı Model / Endüstriyel Tasarım” kategorisinde sırasıyla Hema Endüstri, Kale Oto Radyatör ve Aktaş Süspansyion ilk üç dereceyi paylaşırken, “İhracat” kategorisinde sırasıyla Bosch Sanayi, CMS Jant ve Delphi Automotive Systems ödül aldı. “Eğitim” kategorisindeki başarı performansları nedeniyle Kale Oto Radyatör ve Bodycote Istaş’ın birinciliği paylaştığı ödül töreninde Farplas ve Valeo firmaları da ikincilik ve üçüncülük ödüllerinin sahibi oldu. Ayrıca Ar-Ge Merkezi ünvanına sahip 37 otomotiv yan sanayi firmasına da tebrik plaketi verildi.
 
“Patent / Faydalı Model / Endüstriyel Tasarım” kategorisinde ödül alan firmalar Hema Endüstri, Kale Oto Radyatör ve Aktaş Süspansiyon‘un temsilcileri
 
“İhracat” kategorisinde ödül alan firmalar Bosch Sanayi, CMS Jant ve Delphi Automotive Systems’in temsilcileri
 
“Eğitim” kategorisinde ödül alan firmalar Kale Oto Radyatör, Bodycote Istaş, Farplas ve Valeo’nun temsilcileri
 
Tebrik Plaketi Verilen Ar-Ge Merkezi ÜnvanınaSahip Firmalar:

Assan Hanil Otomotiv San. Ve Tic. A.Ş. 

Akım Metal San. Ve Tic. A.Ş.

B Plas Bursa Plastik A.Ş.

Beyçelik Gestamp Kalıp A.Ş.

Bosch  San. Ve Tic. A.Ş.

CMS Jant Ve Makina San. A.Ş

Coşkunöz Metal Form Makina End. Ve Tic. A.Ş

Delphi Otomotiv Sistemleri   A.Ş.

Delphi Automotive Systems Ltd. Şti.

Ege Endüstri Ve Ticaret A.Ş.

Ermetal Otomotiv Ve Eşya San. Ve Tic. A.Ş.

Estaş Eksantrik San. Ve Tic. A.Ş.

Farba A.Ş.

Farplas Oto Yedek Parçaları İml. İth. İhr. A.Ş

Grammer Koltuk Sistemleri A.Ş.

Heksagon Mühendislik Ve Tasarım A.Ş.

Hema Endüstri A.Ş.

İnci Akü San. Ve Tic. A.Ş.

İzeltaş El Aletleri San. Ve Tic. A.Ş.

Kale Oto Radyatör San. Ve Tic. A.Ş.

Kanca El Aletleri A.Ş.

Magneti Marelli Mako   A.Ş.

Martur Sünger Ve Koltuk A.Ş.

Mecaplast A.Ş.

Norm Civata San. Ve Tic. A.Ş.

Olgunçelik San. Ve Tic. A.Ş.

Ortadoğu Rulman A.Ş.

Safkar Ege Soğutmacılık A.Ş.

Teklas Kauçuk San. Ve Tic. A.Ş.

Tırsan Treyler A.Ş.

Toksan Yedek Parça A.Ş.

Trakya Cam San. A.Ş. / Şişecam

Valeo Otomotiv Sistemleri End. A.Ş.

Yiğit Akü Malzemeleri A.Ş.

Teknorot A.Ş.

Kordsa Global A.Ş

Totomak A.Ş.

 

Genel Kurul esnasında, “Türk Otomotiv Sanayi” kitabını sektöre kazandıran TAYSAD Geçmiş Dönem Yönetim Kurulu Üyesi Arslan B. Sanır’a, Bakan Nihat Ergün tarafından teşekkür plaketi de verildi.   Ayrıca, TAYSAD’ın yeni dönemde kendi merkezinde çalışmalarına devam etmesi için TOSB tarafından tahsis edilen arsa nedeniyle, TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Çiftçi’ye teşekkür plaketi takdim edildi.
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve TAYSAD Geçmiş Dönem Yönetim Kurulu Üyesi Arslan B. Sanır
 
TOSB Müteşebbis Heyet Üyesi Ahmet Bayraktar, 2010-2011 Dönemi TAYSAD Başkanı Celal Kaya, TOSB Başkanı Yunus Çiftçi ve TOSB Müteşebbis Heyet Üyesi Ahmet Arkan
 
TAYSAD Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Zaim, 2010-2011 Dönemi TAYSAD Başkanı Celal Kaya’ya “Ar-Ge İle Küresele“ sloganıyla gerçekleştirilen faaliyetlerden dolayı teşekkür plaketi verdi.
 
Genel Kurul esnasında, TOSB tarafından TAYSAD’a tahsis edilen arsaya yönelik protokol imza töreni de gerçekleştirildi.