TAYSAD’dan Çin ile Bir İşbirliği Daha

TAYSAD’dan Çin ile Bir İşbirliği Daha
15 Ağustos 2014, Cuma 11:55
Geçtiğimiz Mayıs ayında Shenyang Eyaleti ve Endüstri Bölgesi ile imzalanan işbirliği anlaşmasına TAYSAD Çin’de bir yenisini daha ekledi.

Geçtiğimiz Mayıs ayında BMW, GM, Brilliance Jinbei ve Brilliance Zhonghua gibi markaların otomotiv üretimi yaptığı Shenyang Eyaleti ve Endüstri Bölgesi  ile imzalanan işbirliği anlaşmasına TAYSAD bir yenisini daha ekledi.

 

2014 Nisan ayında Şangay’da gerçekleşen Uluslararası Yatırım Konferansı’na katılan TAYSAD’ın, üyeleri için yaptığı yatırım bölgesi araştırma çalışması ile başlayan temaslar, 2014 Temmuz ayında Çin’in Jiangshu eyaletinde bulunan Changshu şehri, CEDZ Sanayi Bölgesi işbirliği anlaşmasının imzalanması ile sonuçlandı.

 

CEDZ Sanayi Bölgesi’nde yer alan otomotiv üreticilerine yapılan ziyaret ve görüşmeler ile detaylanan temaslar, işbirliği ve yatırım ortamının değerlendirilmesine de olanak sağladı. Ziyaret esnasında, Jaguar Land Rover tesisleri de ziyaret edilerek, üst düzey yöneticiler ile görüşmeler yapıldı.

 

Jaguar Land Rover’ın  Changshu’da yerleşik Satınalma Direktörü Julian Taylor ile yapılan görüşmede;

·         JLR’ın önümüzdeki dönemde gerçekleştireceği en önemli büyümenin Çin’de olacağı,

·         2014’ün son çeyreğinde üretime başlayacak olan fabrikanın ilk etapta yıllık 150 bin, sonrasında ise 250 bin adetlik kapasiteye ulaşacağı,

·         Üretime JLR’nin mevcut modelleri ile başlanacağı, sonrasında ise Çin pazarına özel modellerin geliştirileceği,

·         Projelerin yerlileştirme hedefinin ise yüzde 60 olacağı

dile getirildi.

 

Jaguar Land Rover’ın Çin’deki yeni üretim üssü olacak CEDZ Bölgesi’nde ayrıca Ar-Ge Merkezi kurulumu da planlanıyor.

 

TAYSAD ekibi tarafından bölgede yerleşik bir diğer önemli otomotiv üreticisi olan Qoros Auto tesisi de ziyaret edilerek, yetkililerden firmanın mevcut faaliyeti hakkında bilgi alındı. CEDZ Sanayi Bölgesi’nde yerleşik tesisinin yıllık üretim kapasitesi 450 bin olan firma,  Euro NCAP’te beş yıldız ödüllü ilk Çin’li araç üreticisi.

 

CEDZ Sanayi Bölgesi Başkanı Fan Jian Qing, bölgenin altyapı, üretim kapasitesi ve yerleşik otomotiv firmaları açısından yetkin ve güçlü olduğunu, bölgelerinde gücü ve kalitesiyle kendini dünyaya kanıtlamış Türk tedarik sanayi içerisinde yer alan firmaları da görmek istediklerini, bölgelerinde yatırıma davet ettiklerini ifade etti. “TAYSAD nezdinde imzalanmış işbirliği anlaşmasını, Türk tedarik sanayi ile imzalanmış olarak değerlendiriyoruz. Bölgemizde planlanacak yatırımlara yönetim olarak öncelikli destek vereceğiz” diye konuştu.

 

TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı, “Temmuz ayında gerçekleştirilen ziyaretimizde yapılan anlaşma ile CEDZ ile adımı atılan işbirliğinin, Türk Tedarik Sanayi’nin Global Marka olma hedefi açısından önemli bir adım olacağı,  Çin’de yatırım yapmak isteyecek firmalarımız içinse çalışma ortamının hazırlanmasında imzalanan anlaşmanın çok önemli bir katkısının olacağı görülmektedir” dedi.

Baybalı, “Uzun süredir devam etmekte olan Çin Pazarı çalışmalarımızın sonucunu ard arda imzalanan işbirliği anlaşmaları ile almaktayız. Bu olanaklarla beraber, önemli sanayi bölgelerindeki maliyet bilgilerine ulaşabilme ve başka bölgelerle de karşılaştırma olanağını da bulabileceğiz. TAYSAD Çin Ofisi’nin ikinci resmi işbirliği olan bu anlaşmaya, diğer bölgelerde yapılacak incelemelerden sonra yenilerinin de eklenmesini hedefliyoruz” diye konuştu.

Çin pazarındaki çalışmalar ve kaydedilen mevcut gelişmeleri değerlendiren TAYSAD  Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, konu ile ilgili olarak; “Çin konusunda TAYSAD olarak önemli adımlar atmaktayız. Bu ülkede,  TAYSAD ve dolayısıyla Türk yatırımcıların, üyelerimizin etkinliğinin daha çok artması dileğimizdir” dedi.

TAYSAD ekibi, CEDZ bölgesi yönetimi, otomotiv ana sanayi firmaları ile ikili temaslarının yanı sıra Pekin’de Çin Otomotiv Sanayi Derneği CAAM, Çin Otomotiv Parçaları ve Aksesuarları Kurumu CAPAC ile de bir araya gelerek potansiyel işbirliği fırsatlarını değerlendirdi.

1992 yılında faaliyete geçen bölge, 50 km2 toplam alan, limana olan yakınlığı ile ön plana çıkan lojistik altyapısı, Ar-Ge yerleşkelerinin bulunduğu özel alan ile pek çok yabancı yatırımcının dikkatini çekiyor.  500’den fazla yabancı firmanın toplamda 25 milyar USD ile yatırımda bulunduğu Endüstri Bölgesi yatırımcıları içerisindeki 56 proje, Fortune Global 500 içerisinde yer alıyor. Chery, Jaguar LandRover ve Qoros Auto gibi firmaların yatırımlarının bulunduğu CEDZ Sanayi Bölgesi, küresel çapta önde gelen bir çok Tier 1 firmaya da ev sahipliği yapıyor. Changshu 3000 yıllık tarihi, kültürel ve coğrafi zenginlikleri, Şangay’a olan yakınlığı, aldığı ödüller ile de Çin’de sanayi bölgesi olarak iyi imkanları içerisinde barındırıyor.

Çin çalışmalarını ağırlıklı olarak Avrupa’lı otomotiv firmalarının yerleşik bulunduğu Sanayi Bölgeleri ile gerçekleştirmeyi hedef edinen TAYSAD, bu şekilde, bölgede gelişmekte olan potansiyeli değerlendirmek isteyen üyeler için OSB’lerdeki olanakları direk olarak aktarmayı hedefliyor. Üyeleri ile yapılan iki ayrı Çin çalıştayından alınan  geri bildirimler doğrultusunda Çin pazarı ile ilgili stratejik yol haritasını şekillendiren TAYSAD, beklentilerin öncelikli olarak yatırım doğrultusunda olduğunu belirledi. Yatırım ile ilgili olarak güçlü sanayi bölgelerini belirli program çerçevesinde ziyaret eden TAYSAD, çalışmalarını eş zamanlı olarak ilgili OSB’lerde yerleşik ana sanayilerle üst seviyede temas içerisinde üyelerini temsil ederek gerçekleştiriyor. TAYSAD, Çin’e yönelik son 3 yıldır yoğunluklu yürüttüğü çalışmaları zaman içerisinde kurduğu ilişkiler ile emin bir şekilde güçlendirerek sürdürüyor. Ofis çalışmalarını ise kurumlar ile yaptığı resmi anlaşmalar ile pekiştiriyor.