Avrupa’da hangi ana sanayi şirketleri üretimlerini durdurdu? Bu şartlar altında bizler neler yapmalıyız?

Avrupa’da hangi ana sanayi şirketleri üretimlerini durdurdu? Bu şartlar altında bizler neler yapmalıyız?
05 Mayıs 2020, Salı 02:27


 

Avrupa’nın önemli otomotiv ülkelerindeki büyük OEM’ler, fabrikalarını kapatmakta, üretime ara vermekteler. İtalya, Fransa, İspanya hatta Almanya’da insanların sokağa çıkması artık sınırlandırılmış durumda ve insanların yaşamsal sorunları varken, doğal olarak araç alımı en son sıradaki ihtiyaçlardan biri haline gelmiştir.
 
Bildiğiniz üzere Çin’de Koronavirüs salgınının zirve yaptığı Şubat ayında araç satışları % 80 düşmüştü. Hükümetlerin aldığı tedbirler bu şekilde uygulanırsa, benzer bir durumla Avrupa’da da karşılaşacağız.
 
Türkiye’nin rekortmen ihracatçısı olan otomotiv sanayi olarak toplamda ürettiklerimizin % 75’ini Avrupa pazarına satmaktayız. Avrupa pazarında bu olağanüstü şartlar önümüzdeki haftalarda da devam edecek görünüyor. Bu durumda Avrupa’da üretimi durduran OEM’lerin yanı sıra Türkiye’deki OEM’lerin de kısa bir zaman içinde üretime ara vermeleri kaçınılmaz gözüküyor.
 
Farklı kaynaklardan derlediğimiz, Avrupa’daki OEM duruşlarına ilişkin tabloyu aşağıdaki linkten edilebilirsiniz.

http://www.taysad.org.tr/file/Turkiye-ve-Avrupa-OEM-Kapanis-Bilgisi-05-Mayis-2020_v8-05-05-2020-02-27.xlsx

Değerli Üyelerimiz,

Geçmiş yıllarda benzerini yaşamadığımız bir durum ile karşı karşıyayız. Bu nedenle gerek yurt içi, gerekse yurt dışı müşterilerinizden gelecek olan sipariş ötelemelerine göre şimdiden dikkatle planlama yapmanızı öneriyoruz.
 
Şirketlerinizin nakit akışını, stok seviyesini, üretim hızını muhtemel ötelemelere ve iptallere göre yeniden değerlendirerek olası üretim ve ciro kayıplarına hazır olmaya çalışın. İstemesek de karşılaşacağımız üretim ve ciro kayıplarına karşı şimdiden tedbir almaya başlamanız büyük önem arz etmektedir.
 
TAYSAD yönetimi olarak gelişmeleri yakından takip etmekteyiz ve sizleri sürekli olarak bilgilendirmeye devam edeceğiz.

 

Alper Kanca

TAYSAD Başkanı