25. ODD Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

25. ODD Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi
09 Kasım 2013, Cumartesi 10:32
29 Mart 2011’de TOBB Plaza’da gerçekleştirilen Otomotiv Distribütörleri Derneği ODD’nin Genel Kurul Toplantısı’nda sektör temsilcileri bir araya geldi.

29 Mart 2011’de TOBB Plaza’da gerçekleştirilen Otomotiv Distribütörleri Derneği ODD’nin Genel Kurul Toplantısı’nda sektör temsilcileri bir araya geldi. 
 
Toplantıda yaptığı konuşmada otomotiv için belirledikleri 3 şartın sağlanması durumunda iç pazarın ciddi bir büyüme yaşayacağına dikkate çeken ODD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, otomotivde vergi sisteminin değiştirilmesi, hurda araçların trafikten çekilmesi ve Strateji Belgesi'nin devreye alınmasıyla iç pazarın 1 milyonlu rakamlara rahatlıkla ulaşacağını belirtti. 
 
 
ODD Başkanı Mustafa Bayraktar
 
"Otomobil sahipliği ucuzlatılmadığı ve iç pazar büyümediği sürece küresel otomotiv dünyasında arzu ettiğimiz kadar söz sahibi olamayacağız" diyen Bayraktar, otomotivden hem alırken hem kullanırken alınan vergilerin emisyon değerleri ve AB kapsamında yeniden ele alınmasının gerektiğine işaret etti. Bayraktar, "Ayrıca hurda araçların hızla trafikten çekilmesi gerekiyor. Bugün mevcut araç parkının yüzde 51'i 12 yaş ve üzeri araçlardan oluşuyor. Geçmiş dönemde yapılan hurda teşvikinin nasıl rekor bir satış getirdiğini hep beraber gördük. Ayrıca hazırlanan Otomotiv Strateji Belgesi'nin de bir an önce devreye alınmasıyla birlikte iç pazarda beklenilen 1 milyonlu rakamlara rahatlıkla ulaşabiliriz" dedi. 
 
Türkiye'nin Kyoto Protokolü ve iklim değişikliği çerçevesinde karbondioksit emisyonunun azaltılması yükümlülüğü olduğunu anımsatan Bayraktar, şöyle devam etti: "Bu çerçevede hem çevre hem de halk sağlığını koruyacak bir diğer önlemin de motorlu taşıt araçlarının kullanıldığı sürede ödenen vergide, MTV'de öncelikle karbondioksit emisyonunu ele alarak değerlendirilmesi ve yaşa göre verginin azaltılması uygulamasından vazgeçilmesi en elzem konumuz olmalıdır." 
 
Toplantıda konuşma yapan TAYSAD Başkanı Celal Kaya ise, otomotiv sanayimizin gerek üretim gerek ihracat ve gerekse de iç satışlar konusunda olumlu bir dönem yaşadığını belirterek, özellikle iç pazardaki satışlarımızın %70 oranında ithalata bağlı olmasının tedarik sanayimizi tedirgin ettiğini ifade etti. 
 
 
TAYSAD Başkanı Celal Kaya
 
İthalata karşı olmadıklarını ancak ülkemizde yıllık 10 bin adet ve üzeri satış gerçekleştiren markaların Türk otomotiv tedarikçilerinden satın almalarını arttırmalarını, olası işbirlikleri için destek olmalarını talep eden TAYSAD Başkanı Kaya, kamu alımlarında otobüs ihalelerinde olduğu gibi kamyon ve çekici sınıfında da yerli üretim yapan markaların tercih edilmesi gerektiğini belirtti. 
 
TAYSAD Başkanı Kaya, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın özellikle tedarikçiler için önemli bir pazar olarak düşündüğü Rusya konusunda da 2010 yılında Tataristan Bölgesi’ne yapılan heyet ziyareti ve karşılıklı görüşmeler sonucunda, aynı heyetin Nisan ayında ülkemize gelerek Türk tedarikçileri ile karşılıklı temaslarda bulunacaklarını söyledi. 
 
Toplantıda ayrıca Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Niyazi İlter, OİB Başkanı Orhan Sabuncu, OSD Başkanı Kudret Önen ve OYDER Başkanı H. Şükrü Ilısal da konuşma yaparak sektördeki gelişmeleri aktardı. 
 
        
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Niyazi İlter        
OİB Başkanı Orhan Sabuncu
OSD Başkanı Kudret Önen                                                      
OYDER Başkanı H.Şükrü Ilısal                                                 
 
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Niyazi İlter, Bakanlık nezdinde sektör temsilcileri ile birlikte yapılan Otomotiv Sektörü Sanayi Strateji Planı’na değinerek Nisan ayından itibaren bu plandaki sektörün orta vadeli gelecek hedeflerine ulaşmasında destek verecek aksiyon planlarının hayata geçirilmeye başlanacağını söyledi.