3. IAEC - Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı gerçekleştirildi.

3. IAEC - Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı gerçekleştirildi.
07 Aralık 2018, Cuma 11:16
Otomotiv mühendisliğinin geleceğine yön veren mühendisler, bu yıl üçüncüsü düzenlenen International Automotive Engineering Conference’de (IAEC) buluştu. İstanbul Swissôtel The Bosphorus’da başlayan etkinlikte yarının araçlarında kullanılacak elektronik ve yazılım teknolojileri tartışıldı.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Otomotiv Sanayii Derneği  (OSD), Otomotiv Teknoloji Platformu (OTEP), Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği  (TAYSAD) organizasyonu ve American Society of Automotive Engineers  (SAE) işbirliği ile organize edilen ‟Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı – IAEC‘18” Swissôtel The Bosphorus’da başladı. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen konferansa dünyanın otomotiv teknolojilerini üreten ve yön veren dünya devlerinin mühendisleri katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren konferans başkanı Prof. Dr. Orhan Alankuş otomotivdeki hızlı değişimden ve bu değişim yönetilmesinin öneminden bahsetti. Alankuş “2030 yılında araç pazarının yüzde 15’inin otonom ve haberleşen araçlar olacağı tahmin ediliyor, diğer yandan elektrikli araç teknolojileri de çok hızlı gelişiyor. 2030 yılı itibariyle pazarın en az yüzde 20’sinin elektrikli araç olacağı çevreci senaryolarda bunun yüzde 70’lere varacağı tahmin ediliyor. Bu değişim uzun yıllardır süregelen planlı bir çalışmanın ürünü” dedi.

“Uber bile otomotiv ailesinin içindedir”

Konuşmasının devamında, yazılımın otomotivin temel taşlarından biri olduğunu vurgulayan  Alankuş “10 yıl önce otomotiv ailesi olarak ilk aklımıza gelen ana üreticiler, tedarik sanayi, satış ve satış sonrasıydı. Bugün artık Google, Apple, Mıcrosoft, hatta Uber gibi şirketler de otomotiv ailesi içerisinde sayılabiliyor. Yani elektronik sanayi yazılım sanayi, girişimler ve hizmet şirketleri de bu ailenin bir parçası oldu” diye konuştu.

“Amacımız ülkemizin otomotiv yarışında yer almasını sağlamak”

Alankuş, IAEC etkinliğine katkı sağlayan tüm konuşmalara teşekkür ederken, “Uluslararası Otomotiv Konferansında amacımız otomotiv ailemizin dikkatini bu gelişmekte olan yeni teknoloji ve alanlara çekmek, sizlere küresel otomotiv sektörünün teknoloji yol haritaları hakkında bilgilendirmek ve ülkemizdeki otomotiv ailesinin bu yarış içinde yerini almasını sağlamak. Otomotiv sektörü istihdama, ihracata ve teknolojiye yaptığı katkılar ile ülkemizin en önemli sektörü diyebiliriz. Bu sektörümüzün rekabetçi olması ve önemini ve katkılarını Sürdürülebilmesi bu değişen değer zincirinde yerini alması şart. Bunun içinde artık sadece takip eden, kopyalayan olmaktan çıkmalıyız” diye konuştu.

Konferansın ilk gününde ‘Otomotivde Elektronik ve Yazılımın Bugünü ve Yarını’ teması çerçevesinde, “Yeni Gelişmeler”, “Yazılım Güvenliği ve Blok Zinciri”, “Akıllı Araçlar için Düzenlemeler ve Testler”, “Akıllı Araçlar için Adaptif Platform”, “Gelişen Yeni Teknolojilerin Otomotiv Ekosistemine Etkisi”, “5G ve Araçlar Arası Haberleşmenin Geleceği”, “Araçlarda Elektroniğin Geleceği” konuları ele alınıyor.