Bursa Üye Toplantımız 23 Eylül 2011 tarihinde gerçekleştirildi.

Bursa Üye Toplantımız 23 Eylül 2011 tarihinde gerçekleştirildi.
11 Kasım 2013, Pazartesi 04:12
Bursa Üye Toplantımız, BUSİAD – Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği işbirliği ve katkıları ile 23 Eylül 2011 tarihinde BUSİAD Evi’nde gerçekleşti. Toplantımıza, Üyelerimiz ve BUSİAD Otomotiv Grubu Üyelerinin yanı sıra üniversite temsilcileri ile diğer sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcileri de iştirak etti.

Bursa Üye Toplantımız, BUSİAD – Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği işbirliği ve katkıları ile 23 Eylül 2011 tarihinde BUSİAD Evi’nde gerçekleşti. Toplantımıza, Üyelerimiz ve BUSİAD Otomotiv Grubu Üyelerinin yanı sıra üniversite temsilcileri ile diğer sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcileri de iştirak etti.
 
 
 
 
BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Oya YÖNEY 
 
 
Toplantının açılış konuşmasını BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Oya COŞKUNÖZ YÖNEY gerçekleştirdi. YÖNEY açılış konuşmasında “BUSİAD olarak TAYSAD Bursa Üye Toplantısına ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyuyoruz. “Otomotiv Sektörümüz, Türkiye ihracatındaki liderliğini devam ettiriyor. Sektörün içinde olan bizler de lider olmanın sorumluluğunu taşıyoruz. 20 Milyar Dolar ihracat, 20 Milyar Dolar ithalat ve bunun yanına yerli yedek parça pazarını koyduğumuzda 50 Milyar Dolarlık bir sektör haline geldik. Katkılarımızla resmi bir belge haline gelen “Otomotiv Stratejisi’ne” göre önümüzdeki yılların yol haritası belirlenirken, birçok aksiyonun da hızla hayata geçirilmesi gerekmektedir. Otomotiv sektörümüz üretim kabiliyetine, geliştirme ve tasarım kabiliyetini de eklemek istemektedir. Ana ve yan sanayiler, Siyasi Otoritenin desteği ile ARGE merkezlerini kurarak tasarımcı olma arzularını somut hale getirdiler. Devletin desteği ile araç test pisti, çarpma testleri, rüzgâr tüneli gibi yatırımlar da gerçekleştiğinde otomobil tasarımı için gerekli alt yapı hazır olacaktır. Bizlerin de özeleştiri konusu yaptığımız ve Hükümetin çok üzerinde durduğu yerli bir otomobilin hayata geçmesi ideali bu yatırımlardan sonra belki gerçekleşebilir, en azından bu yatırımlar yerlilik oranın artmasına olumlu katkıda bulunacaktır.
 
2012 yılı tahminleri için iyimser yorum yapmak istiyorum; adına kriz demesek de durağan bir dönem bizi bekliyor, içimize dönüp vizyon tazelemek, uzun vadeli stratejik planlarımıza kilitlenmek, Ar-Ge / Ür-Ge faaliyetlerimize odaklanmak ve yeni pazarlara açılmak için “bir fırsat yılı” olacak gibi görünüyor. Bu nedenle şirketlerimizin kısa vadeli kararlarında çok dikkatli, kaynak israfından da çekinerek özenli olması gerekmektedir.
 
Üye toplantısını, BUSİAD üyeleri ile birlikte yapan TAYSAD Yönetim Kuruluna ve TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Celal KAYA’ya, bilgilerini bizimle paylaşan sayın konuşmacılara ve katılımcılara ayrı ayrı çok teşekkür ederim. ” dedi.
 
 
Yönetim Kurulu Başkanımız Celal KAYA 
 
 
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Celal KAYA; 15 Eylül tarihinde açılışı gerçekleşen IAA Frankfurt fuarındaki çarpıcı gelişmelere değindi. Çevreci araçlar, yeni konseptler, yeni malzemeler konularındaki hızlı gelişime dikkat çeken KAYA sanayimizi önümüzdeki yıllarda önemli bir değişim sürecinin beklediğini vurguladı. Yerli marka konusundaki görüşlerini de katılımcılar ile paylaşan KAYA; sıfırdan bir yatırım veya var olan bir markanın segmenti şeklinde konunun gelişebileceğine değindi. KAYA konuşmasında; Otomotiv Sektörü Strateji Planı, 2023 İhracat Vizyonu, otomotiv test pisti yatırımı gibi konulara da değindikten sonra sektörün önümüzdeki dönem beklentilerine dikkat çekti. 
 
 
Ekonomist Dr.Yaşar ERDİNÇ
 
 
Konuk konuşmacı Ekonomist Dr.Yaşar ERDİNÇ konuşmasının ilk bölümünde, Dünyadaki ekonomik gelişmeleri değerlendirerek özellikle otomotiv sanayimizin en büyük pazarı olan Avrupa Birliğindeki gelişmelerin sanayimizi nasıl etkileyeceği noktasında geleceğe yönelik varsayımlarını katılımcılar ile paylaştı. Konuşmasının ikinci bölümünde de Türkiye ve para piyasalarına değinen ERDİNÇ “Dünya ekonomilerinde ikinci bir durgunluk ve hatta dip dönemi hali hazırda başladı. Avrupa’da taşlar yerinden oynamıştır. Bu hikaye Yunanistan ile bitmez. Alman ekonomisi de ciddi biçimde yavaşlamıştır. Son çeyrekte büyüme eksi olacaktır. Bu nedenle firmalarımıza önerilerimi şu şekilde sıralayabilirim;
 
• Firmalar, stok ve alacak yönetimine yoğunlaşmalıdırlar.
 
• Alacakları üç gruba ayırmakta fayda vardır. RİSKSİZ, ORTA RİSKLİ, EN RİSKLİ
 
• Yapılacak en büyük hatalardan biri CİRO’yu artırma çabası olur.
 
• STOKLAR, 2009 Yılı ortalama seviyelerine çekilmeli.
 
• Yeni yatırımlarda bin defa ölçüp bir defa kesmelidir.   “dedi.
 
 
 
Roland Berger Strateji Danışmanlık firması Genel Müdürü Erkut ULUDAĞ
 
 
Toplantımızdaki diğer konuk konuşmacımız Roland Berger Strateji Danışmanlık firması Genel Müdürü Erkut ULUDAĞ ise 2025 vizyonu için fırsatlar ve zorluklar başlıklı sunumunda, otomotiv sektörünü etkileyen mega trendler neler olacak? Bu trend doğrultusunda tedarik sanayimizin stratejileri hangi yönde olmalı? Olası gelecek senaryolar nelerdir? soruları hakkında görüşlerini katılımcılar ile paylaşarak; “ Önümüzdeki 15 yıl içerisinde otomotiv sanayisi tüm dünyada tarihindeki en büyük dönüşüme uğrayacaktır. Bu dönüşüme uyumun ve fırsatlardan yaralanmanın anahtarı tüm şirketler için esnek ve dışa dönük bir yapıyla mümkün olacaktır. Özellikle değişen pazarlarda düşük maliyetli araçlar önem kazanacak, gelişmiş pazarlarda ise araç mülkiyeti azacak ve kentlerde araç taleplerini ekosistemler yönlendirecektir. Bu araçların büyük bir çoğunluğunu elektrikli araçlar oluşturacaktır.”dedi. 
 
 
Nobel Otomotiv Doğu Operasyon Direktörü Hakan DOYRAN 
 
 
Toplantımızda son konuk konuşmacı olarak yer alan Nobel Otomotiv Doğu Operasyon Direktörü Hakan DOYRAN da yurtdışı şirket satınalmaları konusundaki şirket deneyimlerini paylaştı. DOYRAN konuşmasında “Türk Otomotiv Sanayisinin gelişimi ile beraber 1996 yılından beri arayış içerisindeydik. Lisans ya da ortaklıkla hareket alanının daralması nedeniyle büyümek için yurtdışından satınalmayı hedefledik. Bu süreçte kendimizi de etüd etme fırsatını yakaladık. Satınalma bizim için tanınma, kadro ve tecrübelerimizi de geliştirme imkanı sağladı. Ancak satınalma süreci bir çok değişkenin rol aldığı uzun bir süreç. Bu nedenle tavsiyemiz, içeriden veya dışarıdan kişilerle iyi bir takım oluşturarak İK, Finansal, IT, satış v.b. tüm parametlerde sorunları tespit ederek çoğunu kapanıştan önce çözmektir. En önemlisi sadece bina ya da makinenin alınmadığını bilerek yeni işler, insan kaynağı, firma itibarı, bilgi ve teknoloji, itibar, büyüme ve nakit yaratma potansiyeli gibi konulara ilave olarak müşteri fikrini almak satınalmanın başarılı bir şekilde sonlanmasını sağlamaktadır.” dedi. 
 
 
 
 
Toplantı bitiminde Derneğimiz adına TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Celal KAYA tarafından BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Oya COŞKUNÖZ YÖNEY’e, ev sahipliği ve destekleri için teşekkür plaketi takdim edildi. 
 
 
 
 
 
BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Oya COŞKUNÖZ YÖNEY de ortak gerçekleştirdiğimiz üye toplantımız ve Derneğimizin faaliyetleri için teşekkür ederek, günü anısına TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Celal KAYA ’ya plaket takdim etti.
 
      
 
 
 
TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Celal KAYA , konuk konuşmacılarımız Dr. Yaşar ERDİNÇ’e, Erkut ULUDAĞ’a ve Hakan DOYRAN’a katılımları ve faaliyetlerimize verdikleri desteklerden dolayı günün anısına plaket takdim etti.
 
Toplantının sonunda yer alan soru cevap bölümünde ise BUSİAD Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Ali İhsan YEŞİLOVA, BOSCH İK Direktörü Lami YAĞLARCIOĞLU, Figes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tarık ÖĞÜT, RAN OTO A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ömer KAZANGİL, Valeo A.Ş. Genel Müdürü Hakan DOĞU ve Hisarlar A.Ş. Genel Koordinatörü Haluk SELVİ gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.