Çin’de Bir Hamle Daha.

Çin’de Bir Hamle Daha.
05 Şubat 2015, Perşembe 11:21
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) ve Çin Otomotiv Parça & Aksesuarları Kurumu (CAPAC )karşılıklı işbirliği anlaşmasına imza attı.

Şangay’da 9 Aralık 2014 tarihinde gerçekleşen anlaşma TAYSAD ile CAPAC arasında yatırım ve ticaret konularında işbirliği çalışmalarını kapsıyor.

TAYSAD’ın 2014 Nisan ayında Şangay’da gerçekleşen Uluslararası Yatırım Konferansı’na katılması ve üyeleri için yaptığı yatırım bölgesi araştırma çalışması ile başlayan temaslar, 2014 Nisan ve Temmuz aylarında CAPAC Genel Merkezi ziyaretleri ile detaylandırıldı ve yapılan görüşmeler işbirliği anlaşmasının imzalanması ile sonuçlandı.

Automechanika Şangay kapsamında gerçekleşen imza törenine TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu,  Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Gözde Ağırbaş, CAPAC Başkanı Chen Kangren, Başkan Yardımcıları Yin Xiaoping katıldı.

TAYSAD, CAPAC ile yapılan bu anlaşma ile,  2014 yılı içerisinde Çin’de BMW, GM, Brilliance Jinbei ve Brilliance Zhonghua gibi markaların otomotiv üretimi yaptığı Shenyang Eyaleti ve Endüstri Bölgesi ayrıca Qoros ve Jaguar Land Rover firmalarının üretimleri bulunan CEDZ  Endüstri Bölgesi ile imzalanan işbirliği anlaşmalarına bir yenisini daha ekleyerek üçüncü stratejik işbirliği anlaşmasına imza atmış oldu.

İmza töreninde konuşan TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, iki ülke arasındaki ilişkileri stratejik işbirliği seviyesine yükseltmeyi arzuladıklarını, bütün ilişkilerin kazan kazan perspektifiyle yürütülmesi konusunda da mutabakata vardıklarını  söyledi. Türk otomotiv tedarik sanayi olarak, Çin’deki pazar payını artırmak istediklerini belirten Dudaroğlu, "CAPAC bu konuda önemli bir destek, Türk tedarik sanayi için önemli bir kazanç olacaktır” dedi.

Çin pazarındaki çalışmalar ve kaydedilen mevcut gelişmeleri değerlendiren TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, konu ile ilgili olarak; “Çin konusunda TAYSAD olarak önemli adımlar atmaktayız. Bu ülkede,  TAYSAD ve dolayısıyla Türk yatırımcıların, üyelerimizin etkinliğinin daha çok artması dileğimizdir” dedi.

CAPAC Başkanı Chen Kangren karşılıklı olarak stratejik işbirliği kurulmasına karar verildiğini söyledi. Kangren, stratejik bağlamda görüşmeler yapmak üzere TAYSAD’ı Pekin'e davet ettiğini belirterek, yapılacak proje bazlı çalışmalarla Türkiye ile ticari ilişkileri daha ileri seviyeye götürmek istediklerini kaydetti.

Kangren, Çin'in otomotiv sanayinde her yıl ek olarak %5 oranında büyümeyi öngördüğünü ve bu miktarında yaklaşık Türkiye’nin toplam üretimine denk geldiğini belirtirken Çin’deki fırsatların üzerini önemle çizdi. İlişkilerin güçlendirilmesi ile iki ülke arasındaki ticaret hacminin de önemli oranda yükseleceğini belirtti.

Yapılan toplantıların ardından TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı, CAPAC  ile görüşmelerini tam bir başarı olarak niteleyerek, ikili stratejik işbirliğinin artırılması yönünde birçok konuda uzlaşma oluştuğunu belirtti.  Çin’de otomotiv alanında özellikle devlet kurumları ile güçlü ilişkilerin önemine dikkat çeken Baybalı, CAPAC ile anlaşma düzeyinde kurulan bu ilişkinin Türk otomotiv tedarik sanayinin Çin pazarındaki mevcudiyetine önemli bir katkı sağlayacağını vurguladı.

Tarafların yüksek teknoloji ve inovasyon alanlarındaki işbirliğini güçlendirmeye karar verdiklerini belirten Baybalı sözlerine şu şekilde devam etti. “Karşılıklı yatırımı artırarak, işbirliğini çok daha güçlendireceğiz. CAPAC ile adımı atılan işbirliği, Türk Tedarik Sanayi’nin “Global Marka” olma hedefi açısından önemli bir adım olacak, pazara girişte önemli bir basamak oluşturacak. Ayrıca Çin’de yatırım yapmak isteyecek firmalarımız içinse CAPAC’ın 20’den fazla OSB’yi temsil ediyor oluşu, çalışma ortamının hazırlanmasında da katkı sağlayacak.”

Anlaşma ile amaçlananlar arasında; 20’den fazla OSB’nin bilgi kaynaklarına erişim,  Çin’e yatırım yapmak isteyen Türk tedarik sanayi firmalarının yer bulma, bina yapma ya da kiralama gibi hizmetler için desteklenmesi, Çin Otomotiv Sanayi istatistiklerine periyodik olarak erişim konuları yer alıyor. CAPAC, aynı zamanda Türk yatırımcı firmalara  ‘Finansal Çözüm’ kapsamında, stratejik ortaklık ve yatırım finansmanı gibi hizmetler de sunuyor.

Anlaşma gereği; mevcutta Avrupa’dan yapılan parça ithalatının Türkiye’den sağlanması yönünde çalışmalar, Türk firmalarının Çin pazarına girişinde destek gibi konularda projeler yürütülecek.

Çin çalışmalarını ağırlıklı olarak otomotiv firmalarının yerleşik bulunduğu Sanayi Bölgeleri ile gerçekleştirmeyi hedef edinen TAYSAD, bu şekilde, bölgede gelişmekte olan potansiyeli değerlendirmek isteyen üyeleri için OSB’lerdeki olanakları direk olarak aktarmayı hedefliyor.. Yatırım ile ilgili olarak güçlü sanayi bölgelerini belirli program çerçevesinde ziyaret eden TAYSAD, çalışmalarını eş zamanlı olarak ilgili OSB’lerde yerleşik ana sanayilerle üst seviyede temas içerisinde üyelerini temsil ederek gerçekleştiriyor.

TAYSAD Çin’e yönelik son 5 yıldır yürüttüğü çalışmalarını, zaman içerisinde kurduğu işbirlikleri ile güçlendirerek sürdürüyor. Ofis çalışmalarını ise kurumlar ile yaptığı resmi anlaşmalar ile pekiştiriyor. Önemli sanayi bölgelerindeki maliyet bilgilerine ulaşabilme ve başka bölgelerle de karşılaştırma olanağını sağlamayı hedefleyen TAYSAD Çin Ofisi’nin üçüncü resmi işbirliği olan bu anlaşmaya, diğer bölgelerde yapılacak incelemelerden sonra yenilerini de eklemeyi hedeflemekte.

Çin Otomotiv Parça & Aksesuarları Kurumu (CAPAC)

1983 yılında kurulan Pekin merkezli Çin Otomobil Parçaları & Aksesuar Kurumu (CAPAC), Çin Ulusal Makine Sanayi A.Ş. iştirakidir. CAPAC otomotiv parça sektöründe uzun bir geçmişe sahip, otomotiv sanayine kapsamlı hizmetler sunan ulusal bir kurumdur.

İlgili hizmetleri yenilikçi iş modelleri kullanarak Çin ve global otomotiv sektöründeki işletmelere sağlar. Kurum, sanayi ve teknoloji alanındaki deneyimi ile ticaret, imalat, test, araştırma ve geliştirme, sanayi hizmeti, sanayi üssü ve yatırım olmak üzere otomotiv tedarik sanayine hizmet veren yedi iş platformundan oluşmaktadır.

Bu platformlar aracılığıyla, kaynak paylaşımı ve karşılıklı destek ile otomotiv tedarik sanayi için fark edilebilir kapsamlı hizmet sistemi oluşturmaktadır.

Çin Otomotiv Sanayi Derneği (CAAM) ile beraber çalışmakta olan CAPAC, CAAM işbirliğinde ve beraberindeki Çin’in en büyük 10 otomotiv sanayi firması ile birlikte “Çin Otomotiv Sanayi Geliştirme Stratejisi” konulu çalışmayı yürütmektedir.

Sanayi parkı işletmecisi ve aynı zamanda parça dağıtıcısı olarak da hizmet vermekte olan CAPAC, yatırımcı işletmeler için Çin’de otomotiv alanındaki 20 nin üzerinde OSB’de tercihli servis ve politikalar sağlamakta, ‘Finansal Çözüm’ kapsamında, stratejik ortaklık ve yatırım finansmanı gibi hizmetler sunmaktadır.

http://www.chinacapac.com/en/

* İlgili haber CAPAC’ın web sitesi aracılığıyla Çin Otomotiv Sanayinin bilgisine sunulmuştur. 

http://www.chinacapac.com/cn/newsInfo.aspx?faid=649&rid=996