Comvex İstanbul - 4. Ticari Araçlar, Otobüs ve Yan Sanayi Fuarı, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Comvex İstanbul - 4. Ticari Araçlar, Otobüs ve Yan Sanayi Fuarı, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.
21 Kasım 2013, Perşembe 06:22
Comvex İstanbul - 4. Ticari Araçlar, Otobüs ve Yan Sanayi Fuarı, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Comvex İstanbul - 4. Ticari Araçlar, Otobüs ve Yan Sanayi Fuarı, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.
 
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) ve Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) işbirliğiyle düzenlenen Comvex İstanbul 2013, otomotiv sektörünün önemli ihracat pazarı olan ülkelerden gelen alım heyetlerini katılımcı firmalarla buluşturdu.
 
Fuarın açılışında konuşma yapan dernek başkanları fuarın önemine değinerek, sektör temsilcilerin bu fuarda yer almaya davet etti.
 
TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu konuşmasında,  tedarik zinciri içerisinde taşımacılığın konumuna değinerek, fuarları sadece ürünlerini sattıkları platformlar olarak görmediklerini, Türkiye'nin gücünün ve yetkinliğinin aktarılabildiği bu organizasyonlarda uluslararası katılımcılar ile katma değeri yüksek işbirliklerine girebilmeyi arzu ettiklerini söyledi.
 
OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen ise otomotiv sanayinin Türkiye ekonomisi için lokomotif sektör konumunda bulunduğunu vurgulayarak, otomotiv sanayi içinde ticari araçların konumunun da ülke açısından önemli olduğunu ifade etti. Otomotiv pazarında hafif ticari araçlar lehine gelişmeler olduğunu dile getiren Önen, şöyle konuştu:
 
"Otomotiv pazarı büyüdüğü, üretim de arttığı için herkes zannediyor ki işler gayet güzel. Biz gene şampiyon olacağız, gene 20 milyar doların üzerinde ihracat yapacağız ama şu anda cebimizdeki gücü yitirmeye başladığımıza dikkat çekmek istiyorum. Bu yılın ilk 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 büyüyen toplam otomotiv pazarında, otomobil yüzde 18 artarken, hafif ticari araçlarda yüzden 13 azalma var. Ekim ayı olarak bakıldığında ise otomobil yüzde 8 büyürken, hafif ticari araçlar yüzde 33 küçüldü. Biz Avrupa'nın hafif ticari araç üretim üssüyüz ve 5 yıldır da bunun liderliğini bırakmadık ama kendi ülkende başarılı ve bir numara değilsen küresel pazarlarda rekabet etmek çok zorlaşır" değerlendirmesinde bulundu.
 
TAİD Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Özbayır da ticari araçların yatırım malı nitelikleri dolayısıyla bir ülkenin genel ekonomik gelişme trendinin göstergesi olduğunu belirterek, "Bu yönüyle bu fuar, bir anlamda ülke ekonomisinin nabzını tutma imkanı veriyor. Otomotiv denilince sadece otomobilin anlaşıldığı memleketimizde ekonomik gelişimin göstergesi olan ticari araçların sergilendiği bu fuarın hakkettiği ilgiyi görmesini temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.
 
Avrupa Otomotiv Yan Sanayicileri Derneği (CLEPA) Yönetim Kurulu Üyesi Arnaurd David Beauregard da Comvex İstanbul ve Logistik Eurasia fuarlarının ilgili sektörler açısından Avrupa ve Türkiye arasındaki işbirliğini artırmak adına önemli olduğunu kaydetti. Yeni anlaşmalarla hem tedarik zinciri hem de yan sanayi alanında ortaklıklar geliştirmeyi umduklarını dile getiren Beauregard, "Türkiye otomotiv endüstrisine büyük bir güven duyuyor ve potansiyeline inanıyoruz" dedi.
 
Hafif ticari araç üretiminde Avrupa birincisi, otobüs üretiminde Avrupa ikincisi olan Türk otomotiv sanayiinin ticari araç ve otobüs üreticileri, son modelleriyle aksam ve parçalardaki son yenilik ve gelişmeleri Comvex İstanbul 2013 fuarında sergiledi.