EBSO ve İSO Ortak Meclis Toplantısı İzmir’de Gerçekleştirildi

EBSO ve İSO Ortak Meclis Toplantısı İzmir’de Gerçekleştirildi
11 Kasım 2013, Pazartesi 03:43
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir'in yatırımcı için cazibe merkezi olduğunu belirterek, "Ancak bizler, haksız rekabet yaratan teşviklerdeki yanlıştan dönmek adına, bölge ayrımı yapılmaksızın tüm OSB'lerdeki yatırımların teşvik kapsamına alınmasını istiyoruz" dedi.

İtalya Cumhurbaşkanı adına İzmir Başkonsolosu Igordi Bernardini, "İtalya Şovalye Nişanı"nı Tamer Taşkın'a taktim etti.
 
 
EBSO ve İSO Ortak Meclis Toplantısı İzmir’de Gerçekleştirildi
 
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ev sahipliğinde İstanbul Sanayi Odası (İSO) ile birlikte düzenlenen Ortak Meclis Toplantısı, İzmir Kaya Termal Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya, İSO Başkanı Tanıl Küçük, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, İSO Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan, EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, İSO Meslek Komitesi Üyesi Ömer İltan Bilgin, TAYSAD Başkanı Celal Kaya, EBSO Geçmiş Dönem Başkanı Tamer Taşkın ile İtalya Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Igordi Bernardini ve sanayiciler katıldı. 
 
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir'in yatırımcı için cazibe merkezi olduğunu belirterek, "Ancak bizler, haksız rekabet yaratan teşviklerdeki yanlıştan dönmek adına, bölge ayrımı yapılmaksızın tüm OSB'lerdeki yatırımların teşvik kapsamına alınmasını istiyoruz" dedi. 
 
İzmir-İstanbul Otoyolu temelinin atılmasının iki şehir için önemine işaret eden Yorgancılar, "Bu yol, Ege ve Marmara ekonomisini birbirine bağlayacak, yeni bir yatırım ve ticaret ortamının oluşmasına vesile olacak" diye konuştu. İzmir'in EXPO 2020 adaylığının bir Türkiye projesi olduğunu vurgulayan Yorgancılar, İstanbullu sanayicilerden adaylık sürecinde İzmir'in yurtdışı tanıtımı için destek istedi ve "Ayrıca İstanbul'un yoğunluğunda, fuarlar ve kongreler şehri olarak yorumlanan İzmir'e bazı fuar ve kongrelerin kaydırılması hususunda da özel desteklerinizi bekliyoruz" dedi. 
 
 
İSO ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanları ile Meclis Başkanları, Tamer Taşkın'ın sevincini paylaştı
 
İstanbul Sanayi Odası (İSO)Başkanı Tanıl Küçük ise, "Kanaatimizce siyasetin esas amacı, pastayı büyütme ve büyüyen pastanın da mümkün olduğunca en adil şekilde paylaşılmasını sağlamaktır" dedi. Türkiye'nin her yıl yüzde 7-8'ler civarında büyümesi gerektiğini vurgulayan Küçük, "Mevcut durumlarda büyümemiz, cari açık pahasına büyüyen bir yapı sergiliyor ve bu da ekonomide kırılganlıklara yol açıyor" diye konuştu. Seçim sonrasında göreve gelecek hükümete yönelik beklentilerini ifade eden Küçük şunları söyledi: "Mevcut durum itibariyle ekonomi kendi ritminde ilerliyor görünse de yüksek cari açık başta olmak üzere, önemli kırılganlıkların biriktiği bir gerçektir. Beklentimiz seçimlerin akabinde, biriken bu kırılganlıkları gidermeye yönelik uygulamaların süratle gündeme gelebilmesi. Yapısal değişim ve dönüşüm politikaları süratle devreye girebilmeli." 
 
EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, İstanbullu sanayicileri İzmir'de yatırım yapmaya davet ederken, bölge sanayisi ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Genel seçimlerle ilgili mesaj da veren Tiryaki, seçim sürecini çözüm odaklı politik söylemlerle sürdürmelerini arzu ettiklerini, Türkiye'nin huzur, birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin en önemli sorununun cari açık olduğunu, cari açığın en önemli kalemlerinden birinin de kamyon ve iş makinesi gibi yurtdışından ithal edilen ürünler olduğuna dikkat çeken Tiryaki, "İstanbul-İzmir otoyolu 6,5 milyar dolarlık bir proje. Bu projede kullanılacak olan kamyon ve iş makineleri de önemli bir bütçe oluşturuyor. Bunlarda daha çok yerli ürünlerin kullanılması hem otomotiv ve otomotiv yan sanayiye ivme kazandıracak, hem de yurtdışından daha az ithalat yapılarak cari açığın büyümemesine katkı sağlayacaktır. İlk çeyrekte 22 milyar dolarlık bir cari açığımız var. En azından bu büyük projelerde yerli ürün kullanımı artırılabilirse ülke ekonomisine büyük katkı sağlanır" dedi. 
 
İSO Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan da küresel ekonomik kriz sonrasında dünya dengelerinin değiştiğine işaret ederek Türkiye'nin de öne çıkabilmesi için rekabetçilik koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. 
 
 
Ömer İltan Bilgin, Mehmet Tiryaki, Celal Kaya, Tamer Taşkın 
 
TAYSAD Başkanı ve İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi Celal Kaya ise, Mehmet Tiryaki’nin önerisini sahiplendiklerini belirterek, otoyol inşaatını gerçekleştiren konsorsiyum firmalarına otomotivciler olarak çağrıda bulunacaklarını kaydetti. Türkiye'ye yılda 10 bin kamyon ithal edildiğine dikkat çeken Kaya, "Otomotiv sanayi yılda 17,5 milyar dolar ihracat yapıyor ama önemli oranda da ithalat gerçekleştiriliyor. Yerli ürün kullanımının teşvik edilmesi otomotiv sanayini de büyütecektir. İzmir'de BMC gibi bu alanda faaliyet gösteren önemli bir şirket var. Bu sayede bu tür firmaların sayısı daha da artacaktır. O nedenle devletin içinde olduğu büyük projelerde firmalara, yerli kamyon, çekici, iş makinası, kompresör ve ulaşım araçlarının kullanımı için tavsiyelerde bulunulabilir. Bu cari açık sorununun çözümüne de yarar sağlar" diye konuştu. 
 
Egeli ve İstanbullu sanayicilerin bir araya gelerek gerçekleştirdiği ve 12 Haziran 2011 seçimi sonrasında yeni kurulacak hükümetten beklentilerin dile getirildiği toplantıda, EBSO Geçmiş Dönem Başkanı Tamer Taşkın’a İtalya ve Türkiye arasındaki ilişkilere katkılarından dolayı Şovalye Nişanı verildi. İtalya'nın İzmir Konsolosu İgordi Bernardini'nin elinden ödülünü alan Taşkın, "Hayalimde bile olmayan bir ödülü almanın mutluluğu içindeyim. Hayatımızda koyduğumuz hedeflere her türlü zorluğa rağmen koşarız ve başarırız. Bunu yaparken de bizi kim görüyor diye de düşünmeyiz. Demek ki yapılanları birileri görebiliyormuş. Bazen hislerimizi ifade etmeye kelimeler yetmez deriz. İşte o anlardan birini daha yaşıyorum. Ne büyük mutluluk, ne büyük gurur." diyerek ödülü EBSO adına kabul ettiğini vurguladı. 
 
TAYSAD Yönetim Kurulu olarak, 2000-2005 yıllarında TAYSAD Yönetimi Kurulu üyeliği yapmış olan Tamer Taşkın’ı bu onurlu ödüle layık görülmesinden dolayı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. 
 
 
Başkanımız Celal Kaya, Tamer Taşkın'ı tebrik etti