II. Bakım Konferansı Gerçekleştirildi.

II. Bakım Konferansı Gerçekleştirildi.
28 Aralık 2015, Pazartesi 09:23
TAYSAD Başkanvekili Alper Kanca: Bakım konusu önemsenmedikçe, küresel rekabette ilerlenemez

Sanayi tesislerinde malzeme kalitesinden üretimde kullanılan yağ cinsine ve aşırı yüklenmeye kadar birçok nedenle üretim durabiliyor. Bu gibi sorunların ülke ekonomisinde neden olduğu büyük maddi kayıpları azaltmak, firmaların üretim ya da kalite problemi yaşamalarını, bunun sonucu olarak da zamanında teslim edilemeyen ürünler nedeniyle güven kaybına uğramalarını engellemek gerekiyor. Bu amaçla Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) tarafından "Etkili Bakım Yönetimi için Gerekli Teknik ve Kültürel Altyapıyı Oluşturmak” temasıyla ‘II. Bakım Konferansı’ gerçekleştirildi. Konferansta işletmelerin bakım kültürü ile ilgili tecrübelerini kurumsal hafızaya dönüştürmeleri gerektiği, böylece aynı problemlerin tekrar tekrar yaşanarak aynı bedellere katlanmanın önüne geçileceği mesajı verildi.

Bakım konusunun önemi özellikle üst düzey yöneticilerce kavranmalı’

“Hızlı balıklar sıfır kaza, sıfır arıza, sıfır hata ile çalışır” sloganıyla yola çıkarak tesis bakımlarının arıza anında değil, düzenli yapılması ve sorunları önlemeye yönelik çalışılması konularında fayda sağlamayı hedefleyen TAYSAD’ın bu yıl ikinci kez gerçekleştirdiği konferansta açılış konuşmasını TAYSAD Başkanvekili Alper Kanca yaptı. Kanca, “Bakım konusunda Türkiye’de bir meslek örgütünün var olması ciddi bir ihtiyaç. Bu işin önemi yıllar içinde daha iyi anlaşılacak. Bakım işi ülkemizde uzun yıllardır ihmal edilen ve çok ciddiye alınmamış bir mesele. İşletmelerimizde bu meselenin gerçekten önemsenmediğini şirketlerin konuya verdikleri değere baktığımızda görüyoruz. Artık başka bir dünya ile karşı karşıyayız ve bu durumun değişmesi gerek” dedi. TAYSAD Başkanvekili Kanca, bakım konusunun öneminin özellikle üst kademedeki kişilerce kavranması gerektiğine vurgu yaparak Endüstri 4.0 uygulamaları pratiğe döküldükçe bakım konusunun çok daha önemli hale geleceğini ve bu departmanlara ayrılan insan kaynağının da artarak aynı yönde değer kazanacağını ifade etti. 

Makine bakımı konusundaki çalışmalar yeterli değil

Konferansta ikinci olarak söz alan Grupas Gelişim A.Ş. kurucu ortağı Erol Özden, bakım konusundaki çalışmaların azlığına dikkat çekerek, “Internet üzerinden bakım konusunda  arama yapıldığında, karşımıza hasta bakımı, çocuk bakımı gibi konular çıkıyor. Yani genellikle sağlık alanındaki bakım çalışmaları ön planda. Oysa sanayideki bakım faaliyetleri ile ilgili yapılan büyük ölçekli bir organizasyona rastlamak güç. TAYSAD bu anlamda önemli bir işe imza atarak, eksik kalan ya da ihmal edilen bir konuyu ikinci kez gündeme taşımış ve ciddi bir açığın kapanması yolunda adım atmıştır.” dedi.

Örnek uygulamalar ilgi gördü

Konferansta konuşmacı olarak yer alan TAYSAD üyeleri Bosch Sanayi A.Ş. ve Çelikel A.Ş. yetkilileri sunumlarında, firmalarındaki örnek uygulamaları aktarırken; hizmet sağlayıcı Mekatek ve Bimser firmalarının yetkilileri ise pratik çözümlere ilişkin paylaşımlarda bulundu. Konferansın son bölümünde ise, Ford Otosan İnönü Fabrikası, Farplas A.Ş., İnci GS Yuasa A.Ş. ve Cavo Otomotiv A.Ş. yöneticilerinin katılımıyla, bakım departmanın diğer departmanlar ile etkileşiminin ve yaşanan sorunların tartışıldı bir panel gerçekleştirildi. TAYSAD’ın organize ettiği Bakım Konferansı’na, tedarik ve ana sanayi temsilcileri ile hizmet sağlayıcılar olmak üzere 80’i aşkın firmadan 165 katılımcı ilgi gösterdi.