Korona Salgınında İşletmelerde Alınacak Önlemler

Korona Salgınında İşletmelerde Alınacak Önlemler
18 Mart 2020, Çarşamba 01:09


                                                                     TAYSAD ÜYE BİLGİLENDİRME

 
Konu: Koronavirüs Salgınında İşletmelerde Alınacak Önlemler
 

  1. Virüs hakkındaki gelişmeler ve alınacak tedbirler için şirketinizde bir yönetici tayin edildiğinden emin olun ve “Korona Önleme Ekibi” adında bir ekip oluşturun.
  2. Tüm personelin virüsle ilgili sağlık taramasından (burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, ateş) geçirilmesini sağlayın.
  3. Virüsle ilişkili olabilecek sağlık şikayetleri yaşayan ve belirtiler gösteren çalışan olması durumunda ALO 184 Korona Danışma Hattı ile iletişime geçin.
  4. Tüm personel/ziyaretçi giriş çıkışlarının, termal kamera ile kontrol edilmesi konusunu şirket yönetimi olarak değerlendirin.

DUYURU ve BİLGİLENDİRMELER

  1. Virüse karşı alınabilecek önlemler konusunda, personelin yetkili bir uzman tarafından sözlü bilgilendirilmesini sağlayın.
  2. Uyulması gereken hijyen kuralları ilgili SAĞLIK BAKANLIĞI tarafından hazırlanan afişlerin personelin sık görebileceği alanlara asılmasını ve dağıtılmasını sağlayın. (https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/covid19-afis)
  3. Fuaye alanları, yemekhane gibi alanlarda bulunan TV’ lerden SAĞLIK BAKANLIĞI’ nın hijyen tedbirleri konulu videolarını yayınlatın.( https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/covid19-videolar)
  4. SAĞLIK BAKANLIĞI tarafından hazırlanan posterlerin, personel servislerinde de bulunmasını sağlayın.
  5. Cuma namazı ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan duyurunun çalışanlarınızla paylaşılmasını sağlayın. (https://www.diyanet.gov.tr/tr-TR/Kurumsal/Detay/29390/din-isleri-yuksek-kurulundan-cuma-namaziyla-ilgili-aciklama)
  6. Risk taşıyan bir durumla karşılaşan personelin toplum sağlığını tehlikeye atacak şekilde şirket yönetimi (İK) ya da yetkili kamu kurumlarına bildirimde bulunmamış olmasının, kişisel sorumluluk dahilinde olduğu duyuru ile hatırlatılmalıdır.

DEZENFEKSİYON

  1. Tüm ekipman ve iş mekanlarını (ofis, üretim alanı, yemekhane, soyunma odaları vs.) virüse karşı sık ve etkili şekilde dezenfekte ettirin.
  2. Tüm personel servis araçları ve şirket araçlarını uygun görülen sıklıkla dezenfekte ettirin.
  3. Personel ve ziyaretçiler için, iş mekanlarına girişlerde hijyenlerini sağlayabilecekleri dezenfektanları bulundurun.

TOPLANTI, ETKİNLİK ve ZİYARETLER

  1. Mecbur kalınmadıkça yurt içi ve yurt dışına seyahat edilmemesi gerektiği konusunda personeli bilgilendirin. (Tüm zorunlu ziyaretler ve eğitimler ‘Korona Önleme Ekibi’ onayına tabi olmalıdır)
  2. Yapılmasına onay verilen tüm iç eğitimler için geçerli olacak kurallar İK tarafından yayınlanmalı ve uygulama kontrol edilmelidir.
  3. Yüz yüze yapılacak toplantıların 30 dk / 5 kişi ile sınırlandırılması ve toplantı yerinin sıklıkla havalandırılması gerektiği konusunda bilgilendirme yapın. (Toplantılar hava durumuna bağlı olarak açık alanda düzenlenebilir)
  4. Müşterilerle / tedarikçilerle yüz yüze iletişimi azaltmak, toplantıları online yapmak için önlemler planlayın.
  5. Kongre, konferans, seminer vs. gibi kalabalık etkinliklere katılım yapılmaması gerektiği konusunda personelin bilgilendirilmesini sağlayın.
  6. Şirket içinde ve dışında yapılan geniş katılımlı spor ve sosyal faaliyetlerine ara verilmesini sağlayın.

 YEMEKHANELER

  1. Yemekhanelerde masalara 1 dolu 1 boş olarak oturulması için personelin bilgilendirilmesini ve uygulamanın İK tarafından kontrol edilmesini,
  2. Yemek dağıtım görevlilerinin daha sık sağlık kontrollerinin yapılmasını,
  3. Açık şekilde sunulan salata vs gibi yiyeceklerin koruma altına alınmasını ve yemeklerde bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlere daha çok yer verilmesini,
  4. Tüm yemek molaları ve ara molaların mümkün olduğunca farklı zamanlarda yapılmasını sağlayın.