Otomotiv Yan Sanayi ile Petrol ve Madeni Yağ Fuarları Aynı Çatı Altında Buluştu

Otomotiv Yan Sanayi ile Petrol ve Madeni Yağ Fuarları Aynı Çatı Altında Buluştu
11 Kasım 2013, Pazartesi 03:13
Automechanika ve Petroleum'un açılış törenine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Sırbistan Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mihalio Vesovic, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Celal Kaya ve Automechanika Fuarlar Başkanı Michale Johannes katıldı.

Automechanika ve Petroleum'un açılış törenine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Sırbistan Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mihalio Vesovic, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Celal Kaya ve Automechanika Fuarlar Başkanı Michale Johannes katıldı.
 
Hannover Messe International İstanbul Genel Müdürü Alexander Kühnel, Enerji Fuarcılık Inc. Genel Müdürü  Mustafa Akıncı, Messe Frankfurt Istanbul Aleksander Medjedoviç ve Automechanika Fuarlar Başkanı Michael Johannes’in hoşgeldiniz konuşmalarının ardından söz alan TAYSAD Başkanı Celal Kaya ise dernek olarak Automechanika fuarını yıllardan beri desteklediklerini belirterek, Mart ayında gittikleri Automechanika Güney Afrika fuarında global üreticilerle bir araya geldiklerini, bunun meyvelerini 2011 sonuna doğru almayı ümit ettiklerini söyledi.
 
Inc. Genel Müdürü  Mustafa Akıncı, Messe Frankfurt Istanbul Aleksander Medjedoviç ve Automechanika Fuarlar Başkanı Michael Johannes’in hoşgeldiniz konuşmalarının ardından söz alan TAYSAD Başkanı Celal Kaya ise dernek olarak Automechanika fuarını yıllardan beri desteklediklerini belirterek, Mart ayında gittikleri Automechanika Güney Afrika fuarında global üreticilerle bir araya geldiklerini, bunun meyvelerini 2011 sonuna doğru almayı ümit ettiklerini söyledi.
 
TAYSAD Başkanı Celal Kaya
 
Nisan ayı içerisinde de Brezilya'ya gideceklerini belirten Kaya, global yan sanayi olabilmek için TAYSAD üyelerinin çok ciddi adımlar attığını; Almanya, Amerika ve Fransa'da fabrika satın aldıklarını belirtti.
 
2023 için belirlenen 500 milyar dolar ihracat hedefinin 75 milyar dolarlık bölümünü otomotivin oluşturduğunu ifade eden Kaya, "Automechanika'nın bu vizyona önemli faydaları olacaktır" dedi.
 
Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi'nde yer alan Ar-Ge ile ilgili kısma işaret eden Kaya, " Türkiye'de araç test pistinin kurulması gerekiyor. Rüzgar tüneli ve çarpma testi alanlarının yapılması lazım. Aracı Türkiye'de üretiyoruz, ancak Avrupa'da test ediyoruz. Bu,  büyük bir eksiklik. Umut ediyorum söz konusu belgeden sonra bunu gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.
 
Sırbistan Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mihailo Vesovic konuşmasında, bu yıl fuarda Partner Ülke olarak yer almaktan mutluluk duyduklarını söyleyerek, bu fuarın Türkiye ve Sırbistan arasından işbirliklerini arttıracağına inandığını belirtti.
 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş da, bu yıl Petroleum Fuarı'nın 10. kez düzenlendiğini, yaklaşık 240'a yakın firmanın katılacağını kaydetti. Fuara yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçinin ilgi göstereceğine değinen Köktaş, " Bütün bunlar, bize enerji ve petrol piyasasına olan ilginin son derece yüksek olduğunu gösteriyor. Fuar, sektörümüzün bir aynası niteliğindedir" dedi. 
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız 
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, bu tür fuarcılık organizasyonlarının, uluslararası arenada Türkiye'ye duyulan güvenin ve sürdürülebilir siyasi istikrarın önemli göstergelerinden biri olduğunu vurguladı.
 
Taner Yıldız, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, bu tür etkinliklerin otomotiv ve petrol sektörlerinin motivasyonuna imkan tanıdığını belirterek, "Malum, Türkiye liberalleşmeyi ve rekabet ortamını tercih etti. Gelinen aşamada bu tercihin meyvelerini verdiğini görüyoruz. Bakın otomotiv sanayiinde ihracat iyi oranlarda. Bunun yanında petrol piyasasında önemli değişimlere tanık oluyoruz. Tam da böyle bir ortamda Atomechanika ve Petroleum'da gelişmeler ele alınacak. Kuşku yok petrol piyasası bir ailedir. Petroleum İstanbul'da bu ailenin üreticisinden, rafinerisine ve dağıtıcısına kadar tüm fertleri ile bir arada olacağız" ifadelerini kullandı.
 
Açılış konuşmalarının ardından fuarın gerçekleşmesinde destek olan kuruluşlara teşekkür plaketi takdim edildi.
 
11 Nisan 2011’e kadar devam edecek fuarda tamir, otomobil bakım ekipmanları ve petrol ürünleri sergilenecek.