TAYSAD Ege Buluşmaları’nda Sektör ve Ekonomi Değerlendirildi

TAYSAD Ege Buluşmaları’nda Sektör ve Ekonomi Değerlendirildi
18 Kasım 2013, Pazartesi 06:15
TAYSAD Ege Buluşmaları’nda Sektör ve Ekonomi Değerlendirildi TAYSAD, 2013 yılının ikinci üye toplantısında Ege’li üyeleriyle bir araya geldi.

TAYSAD Ege Buluşmaları’nda Sektör ve Ekonomi Değerlendirildi
 
TAYSAD, 2013 yılının ikinci üye toplantısında Ege’li üyeleriyle bir araya geldi. 
 
TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Zaim, sektörü ve global gelişmelere değindiği konuşmasında, "TAYSAD olarak Egeli Üyelerimizi buluşturduğumuz ve bu yıl Ege Buluşmaları konsepti ile 5.'sini gerçekleştirdiğimiz üye toplantılarımızı Yönetim Kurulu Üyelerimizin destekleri ile yılda 2 defa yapmayı planlıyoruz. Egeli üyelerimizin katılımlarıyla faaliyetlerimizi daha da arttırmak önemli hedefimizdir." dedi.
 
TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, “Güçlü Sanayi Güçlü Marka” sloganı altında yapılan çalışmalar ile yerellikten küreselliğe, düşük marjlardan yüksek katma değerlere ulaşmayı hedeflediklerini söyleyerek, üyeleri arasından küresel markalar çıkarmak arzusuyla çalıştıklarını vurguladı.
 
Türkiye’nin 32 yılda 11 kat büyüdüğünü ve 10 bin 500 $’lık kişi başı milli gelir seviyesi ile artık Inovasyon Odaklı Ekonomi olma yolunda adımlar attığına dikkat çeken Dudaroğlu, son dönemlerde hız kazanan Ar-Ge çalışmalarının artarak devam etmesi gerektiğine dikkat çekti.
 
Şubat ayında Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren teşvik sisteminde otomotiv sektörünün, “Öncelikli Yatırımlar” kapsamına alınarak beşinci bölge desteklerine dahil edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını da ifade eden Dudaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Hükümetimizden, 20 milyon TL alt sınırının, kümelenme mantığı ile tedarik sanayi içinde geçerli olacak şeklide revize edilmesini ve aksam parçalar için farklı alt sınırın oluşmasını talep ediyoruz. Bu kapsamda hazırladığımız önerilerimiz, Ekonomi Bakanlığımıza iletildi. Umuyoruz ki yakın zaman içinde bu yolda ilerleme kaydeder ve tedarik sanayi yatırımlarının da artmasını sağlarız. Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) kapsamında motor, aktarma organları ve otomotiv elektroniğinin teşvik edilmesi, yerlilik oranlarının artmasına imkan sağlayacaktır. Mevcut yerlilik oranımız yaklaşık yüzde 56’dır. Beş milyar dolar seviyesindeki motor ve aktarma organları ithalatının yerlileştirilmesi ile yerlilik oranı yüzde 80’lere ulaşacaktır.”
 
Ege Buluşmaları toplantısına misafir konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Kerem Alkin ise küresel ekonomik değerlendirmelerde bulunarak, şunları söyledi:
 
“Petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki düşüş ve borsadaki hareketlenmeler tüm küresel piyasaları etkiliyor. Dolayısıyla bu küresel gelişmelerin ülkemiz üzerindeki etkilerini dikkatle takip etmeliyiz. Özellikle, küresel parasal genişlemenin beklenenden daha erken sona erebileceği yönündeki endişeler artmaya başlarsa, Türkiye cari açığın finansmanı için uzun vadeli ve kalıcı döviz girişine konu olmakta zorlanabilir. Eğer cari açıktaki hareketlenme artar ve finansmanda kısa vadeye odaklanılırsa 2013 ve daha uzun süreye yönelik büyüme hedeflerinin tutturulması da zorlaşacaktır.”
 
Hizmetler sektöründe bir sürpriz yaşanmazsa Türkiye 2012 büyümesinin 2,1 - 2,3 seviyesinde açıklanacağını beklediğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Alkin, eldeki sanayi üretim verilerine göre en iyimser büyüme tahmininin ise yüzde 2,6 olacağını ifade etti. Alkin ayrıca, hizmetler sektörünün olumlu bir sürprizi olmazsa, Orta Vadeli Plan’da açıklanan 2012 büyüme tahmini olan 3,2’nin bir puan sapmasının da tartışmalara sebep olacağını dile getirdi.