TAYSAD, SCANIA Södertalje’deydi.

TAYSAD, SCANIA Södertalje’deydi.
04 Kasım 2015, Çarşamba 03:50
TAYSAD’ın, son 2 yıl içinde düzenlediği 14. Sektörel Ticaret Heyeti, İsveç’in dünya markası olan ve ağır ticari araç ile otobüs üretimi yapan SCANIA firmasına yapıldı.

6-7 Ekim 2015 tarihlerinde T.C. Ekonomi Bakanlığı desteği kapsamında SCANIA ziyaretine katılan 20 firma, fabrika bölgesinde heyet için ayrılan holde SCANIA yetkilileri ile ikili görüşmelerde bulundu.

Heyet ziyaretine SCANIA’dan Satın Alma Başkan Yardımcısı Andrea Fuder, Satın Alma-Kalite-Strateji Bölümü Kıdemli Müdür Yardımcısı Anders Williamsson, T.C. Ekonomi Bakanlığı Stokholm Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Özgür Çalışkan, VW Türkiye İrtibat Ofisi Müdürü İsmail Alat, MAN Otobüs Satın Alma Grubu Müdürü Barbaros Oktay ve beraberindeki 5 kişilik heyet de katıldı.

SCANIA Satın Alma Başkan Yardımcısı Andrea Fuder konuşmasında, SCANIA’nın % 75 oranında ülke dışından parça tedariki yaptığını, bu listede Türkiye’yi önemli bir konumda görmek istediklerini, bu yönde de çalıştıklarını belirtti. VW İrtibat Ofisi Müdürü İsmail Alat da SCANIA ile yürütülen heyet çalışmasının öncesinde ve sonrasında, ofis olarak esas görevlerinin ülkeler arası iş bağları kurmak olduğunu aktardı.

Yaklaşık bir saat süren ve SCANIA Satın Alma Grubunun tamamının katıldığı ön bilgilendirme sunumlarında, T.C. Ekonomi Bakanlığı Daire Başkanı Bilgehan Şaşmaz ve TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu da birer konuşma yaptı.

SCANIA Yetkilileri İle Bire Bir Görüşmeler Yapıldı

Ön bilgilendirme sunumlarının ardından başlayan SCANIA Tedarikçi Günü’nde firmalar, kendileri için ayrılmış masalarda yetkililerle bir araya gelerek, ürettikleri parçalar ve ticari koşulları hakkında bilgiler verdiler. SCANIA üst yönetiminin de ilgi gösterdiği masalarda firmalar, SCANIA için üretebilecekleri parça numunelerini de sergilediler.

SCANIA Ziyaretinde Konuksever Yaklaşım

SCANIA yetkililerinin heyeti, İsveç kültürüne uygun konuksever ve planlı yaklaşımla ağırlaması TAYSAD katılımcı firmalarını da memnun etti. Heyetin birçok operasyonel hizmetini de karşılıksız sunan SCANIA yetkilileri, heyet öncesi ve süresince de katılımcılar ile yakından ilgilendi.

Katılımcı Firmaların Görüşü

Katılımcılar, İsveç firmaları ile ilgili yapılan çalışmalarda; hedef odaklı, net ve gerçekçi çalışma şekillerinin firma ile yapılacak iş birliklerini hızlandırdığını belirttiler. Uluslararası düzeyde ağır ticari ve otobüs üretiminde önemli bir konumda olan SCANIA’ya yapılan ziyarette katılımcılar, firmanın özenle kendileriyle ilgilenmiş olmasından memnunluk duyduklarını aktardı. SCANIA yetkililerinin, ziyaret öncesi gönderilen katılımcı firma bilgilerini incelemiş olarak kendileri ile görüştüklerini, ürün gamları hakkında sorular sorduklarını belirttiler.

Sektörel Ticaret Heyeti Nasıl Belirlendi?

SCANIA ile TAYSAD arasında başlayan görüşmelerde SCANIA, ön başvuru yapan TAYSAD üyesi 50’ye yakın üye firmayı inceledikten sonra katılımcıları, VW Ankara İrtibat Ofisi ile koordineli olarak belirledi. Yılda 2 ya da 3 kere bünyesinde tedarikçi günü yapan SCANIA, görüşmelerde ortalama firma sayısının 20 civarında olmasını istemişti.