TAYSAD dünyada ilk 10 hedefi için İzmir’de düğmeye bastı.

TAYSAD dünyada ilk 10 hedefi için İzmir’de düğmeye bastı.
11 Mayıs 2016, Çarşamba 09:41
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD), İzmir’de her yıl düzenlediği üye toplantısı geçtiğimiz günlerde önemli isimlerin katılımıyla Wyndham Otel’de yapıldı.

Toplantıda konuşan Başkan Alper Kanca, üyelerle TAYSAD’ın yeni dönem hedeflerini paylaşarak “Tasarım, Teknoloji, Tedarik yetkinliğiyle dünyada ilk 10” hedefi için düğmeye bastı.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) 2016 yılı İzmir üye toplantısında açılış konuşmasını, Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca yaptı.  Toplantıya TAYSAD Başkanı Alper Kanca’nın yanı sıra BMC Genel Müdürü Mustafa Menkü ve TSE Belgelendirme Müdürü Sezai Kolat katıldı.

Tedarik Sanayi yenilikçi teknolojiler geliştirecek

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, toplantıda katılımcılarla öncelikle “Tasarım, Teknoloji, Tedarik yetkinliğiyle dünyada ilk 10” hedefini paylaşarak; yenilikçiliği odak noktasına koydukları hareket planını üyelerle paylaştı. Başkan Alper Kanca, “Yenilikçi teknolojilerin tedarik sanayine kazandırılması konusunda TAYSAD’ın kapsamlı bir çalışması var. Bu çalışma ile Türkiye’deki birçok alt sektörü inceleyerek otomotiv tedarikçisi olan bizlerin yatırım yapması gereken konuları ortaya koyduk” dedi.

“Yabancı sermayeyi ülkemize çekmeliyiz”

Başkan Alper Kanca, “TAYSAD olarak üyelerimizin Ar-Ge ve Endüstri 4.0 faaliyetlerine destek olmaya devam ederken, teşvik sistemi ve yerli marka araç gündemimizdeki yerini koruyacak. Bunun yanı sıra hareket alanımızın daralmaması için yeni ihraç pazarları bulmalı, iç pazarımızı geliştirmeli ve yabancı sermayeyi ülkemize çekmeliyiz. TAYSAD organizasyonları ile küresel araç üreticilerini ziyaret ediyoruz. Bu ziyaretler ile hem yurt dışındaki etkinliğimizi arttırarak pazarımızı genişletiyor hem de ziyaretler esnasında kaynaşan üyelerimizin yurt içinde ortak projeler üretmesine vesile olmuş oluyoruz.” diye konuştu.

“Ar-Ge Merkezi sayımızı arttıracağız”

TAYSAD Başkanı Alper Kanca Ar-Ge merkezi sayıları ile ilgili olarak, “TAYSAD, Ar-Ge konusunda Türkiye’deki en yetkin sivil toplum örgütlerinden bir tanesi. Bu konuda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile sürekli temas halinde kalarak yasa çıkarılması noktasında etkili olduk. Onlar da bizim bu konudaki etkinliğimizi bildiğinden Ar-Ge Reform Paketi’ni ilk olarak TAYSAD’da açıkladı. Artık 30 çalışanlı bir Ar-Ge merkezine sahip TAYSAD üyelerine de destek verilecek.  Bazı danışmanlık hizmetleri alıyoruz ve bu hizmetten üyelerimiz faydalanmaya devam edecek. Böylece Ar-Ge Merkezi sayımızı ve etkinliğimizi artırarak, sadece ürün değil hizmetlerimizi de ihraç etmeye başlayacağız” ifadelerini kullandı.

“Otomotiv Mühendisliği Konferansı Türkiye’de bir ilk”

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği olarak hedeflerine hizmet eden etkinliklerine bir yenisinin daha eklediğini belirten Kanca, “İlk defa gerçekleştirilecek olan Otomotiv Mühendisliği Konferansı çok önemli konuşmacıların yer alacağı bir konferans. 3-4 Kasım 2016 tarihlerinde gerçekleştirilecek bu konferans üye şirketlerimizin Ar-Ge ve mühendislik sorunlarını çözmek için önemli bir adım olacak” dedi.

“Türk Tedarik Sanayinin en büyük gücü Ar-Ge merkezlerinden gelecek”

Toplantıda söz alan ikinci isim BMC Genel Müdürü Mustafa Menkü, “Sektör için önemli olan Ar-Ge merkezleridir.  Ana Sanayinin 75, Tedarik Sanayinin 59 tane Ar-Ge merkezi var ve bu hızla artıyor. Belki de ileride Türk Tedarik Sanayisinin en büyük gücü de bu Ar-Ge merkezlerinden gelecek” dedi. Tedarik sanayindeki paydaşlarından ilk beklentilerinin markalaşmaları olduğunu ifade eden BMC Genel Müdürü Menkü, bu durumun nedenini ticari vasıta aracı satmakla, binek araç satmanın birbirinden çok farklı olması şeklinde açıkladı. Mustafa Menkü, “Ticari araçta, aracı satın alanlar, markası kadar aracın üstündeki tedarik sanayi unsurlarına da önem veriyor. Tedarik Sanayi markalarının muhakkak bir Ar-Ge merkezlerinin olması isteklerimizin ilk sırasında.  Daha sonra maliyet ve kalite başlıkları, zamanında teslimat, esnek üretim konuları var. Bunlar sadece Tedarik Sanayi için değil bizim için de olmazsa olmaz unsurlardır” diyerek beklentilerini üyelerle paylaştı.

Ürün geliştirme süreçlerine doğrudan katılım beklediklerini belirten BMC Müdürü Menkü, “Bizler ürün geliştirme safhasında, tedarikçilerimizle birlikte çalışmaktan yanayız. Yani biz bunu istiyoruz değil, biz bunu geliştirmek istiyoruz, ihtiyacımız olan bu. Siz bize nasıl yardımcı olursunuz? gibi… İşte burada Ar-Ge merkezleri bir kez daha öne çıkıyor” dedi.

“Eşdeğer parçada orijinal parçayı esas alıyoruz”

TAYSAD’ın İzmir Üye Toplantısı’nda söz alan bir diğer isim TSE Belgelendirme Müdürü Sezai Kolat oldu. Kolat, eşdeğer parça uygulamasından bahsederken, “Bildiğiniz üzere 1 Ocak 2015’de bakanlık eşdeğer parça ile ilgili genelge yayınladı ve bu genelge geçtiğimiz Haziran ayında yürürlüğe girdi. Türkiye’deki eşdeğer parçalar için 2 yıllığına TSE görevlendirildi. TAYSAD da işin en başından beri üyelerimizden bir tanesidir” dedi. TSE’nin eşdeğer parçaları orijinaline göre kıyaslandığını belirten TSE Belgelendirme Müdürü Kolat, “Eşdeğer parça kontrolünde, orijinal parçayı esas alıyoruz. Orijinal parçanın dayanımı ne kadar ona bakıyoruz. Sonra eşdeğer adayı parçayı kontrol ediyoruz. Belli standartlarımız var. O standartlarımızda belirtilen toleranslara uygunsa onay veriyoruz. Raporumuz yazılıyor, daha sonra belgelendirme komitesi belgeleri düzenliyor. Belgelendirme komitesi bunu kabul ederse belge düzenleniyor” dedi.  TSE’nin bu sürece 2015 Haziran’da başladığını ancak şu ana kadar ancak 53 tane belge verebildiklerini aktaran Sezai Kolat sözlerini şöyle noktaladı:

“Eşdeğer parçası süreçten başarıyla çıkmış belge verdiğimiz firmaları kontrole de tabii tutuyoruz. Diyelim, firma 1000 adet eş değer parça üretecek. Baskın yapıp 782. parçanın özelliklerini gösterin diyoruz. Bununla birlikte ayrıca, belge yenileme sistemimiz var. 4 sene sonra ürünlerin kalitesi aynı kalitede mi, değil mi, kontroller yapılıyor ve belge yenileniyor” dedi.