Türk Otomotiv Sanayi Tüm Hızıyla Yatırımlara Devam Ediyor.

Türk Otomotiv Sanayi Tüm Hızıyla Yatırımlara Devam Ediyor.
16 Eylül 2016, Cuma 08:38
TAYSAD Başkan Yardımcısı Perihan İnci: Avrupa’daki paydaşlarımız bize güvendi ve Türk otomotiv tedarik sanayisi bu güveni boşa çıkarmadı.

  • Türk Otomotiv Sektörünün önde gelen iş dünyası Sivil Toplum Kuruluşu olan TAYSAD’ın (Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği) Başkan Yardımcısı Perihan İnci “2016 ilk 8 aylık ihracat verilerine göre otomotiv endüstrimiz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,2’lik artış ile 15 milyar 141 milyon dolar ihracat rakamına ulaşmıştır. Türkiye otomotiv ihracatında Almanya, ilk sırada yer alıyor. Türkiye her açıdan potansiyeli yüksek bir ülke” dedi…

 

  • Perihan İnci, “Ülkemizin yaşadığı 15 Temmuz başarısız darbe girişimi tüm dünya kamuoyunca biliniyor. Bu kalkışmaya Türk halkı karşı koymuş ve başarısızlığa uğratmıştır. Bu teşebbüse rağmen Türkiye’de sanayi üretimi hız kesmedi. Bizler Türkiye’nin en önemli ihracat kalemi olan Otomotiv sektörünün temsilcileri olarak işimizin başındayız. Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerindeki işbirliklerimizi ve yatırımlarımızı sürdürüyoruz, taahhütlerimizi hassasiyetle yerine getiriyoruz. Avrupa’daki paydaşlarımızın güvenini boşa çıkarmadık” dedi.

 

TAYSAD yöneticileri, Automechanika Frankfurt Fair 2016 kapsamında Alman basını ile bir araya geldi. Toplantının açılışında, Türkiye Cumhuriyeti Frankfurt Başkonsolosu Mustafa Çelik, konuklara teşrifleri dolayısıyla teşekkür etti. Ardından söz alan TAYSAD Başkan Yardımcısı Perihan İnci, yaşanan darbe girişimine rağmen Türkiye’de sanayi sektörünün tıkır tıkır işlediğini, ihracat verileriyle destekleyerek sundu. Perihan İnci, “2016 ilk 8 aylık ihracat verilerine göre otomotiv sektör ihracatımız yüzde 12,2 artmış ve 15 milyar 141 milyon dolar ile Türkiye ihracatında ilk sıradaki yerini korumuştur. Tedarik sanayi ihracatımız ise geçen yıla göre yüzde 7 artarak 6 milyar 15 milyon USD olarak gerçekleşmiştir. Otomotiv tedarik sanayinin tüm otomotiv ihracatından aldığı pay yüzde 40 düzeyindedir” dedi.

“Türkiye her yönüyle potansiyel vadeden bir ülke” diyen Perihan İnci, “Ekonomik veriler bunun en önemli göstergesi. 15 Temmuz’dan 2 ay sonra bugün görüyoruz ki; herhangi bir ülkenin kolayca başa çıkamayacağı bu süreçte, Türk sanayisi üretim taahhütlerinin tamamını aksama olmaksızın yerine getirmiştir. Bizler Türkiye’nin en önemli ihracat kalemi olan otomotiv sektörünün temsilcileri olarak işimizin başındayız. Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerindeki işbirliklerimizi ve yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Avrupa’daki paydaşlarımız bize güvendi ve Türk otomotiv tedarik sanayisi bu güveni boşa çıkarmadı” diye konuştu.

Türkiye’nin otomotiv ihracatında Almanya ilk sırada

“2016 yılı Ocak-Ağustos döneminde Türkiye Otomotiv İhracatında Almanya 2 milyar 537 milyon USD ile ilk sırada yer aldı. Yılın ilk sekiz ayı geride kalırken, Almanya’ya yüzde 18, İtalya’ya yüzde 44, Fransa’ya yüzde 14, İspanya’ya yüzde 22, Hollanda’ya yüzde 71 ihracat artışı yaşandı” diyen Perihan İnci, “Avrupalı ülkeler ile temasın artması gerekiyor. Tedarik Sanayisi temsilcisi olarak bizler de 2016 yılı için uygulamaya koyduğumuz hareket planında hiçbir erteleme ya da gerilemeye fırsat vermedik” diye konuştu.

“Sektörümüze yönelik önemli bir risk söz konusu değil” diyen TAYSAD Başkan Yardımcısı Perihan İnci, “Tam tersine yatırımlarımız meyve vermeye başladı. Artık vites büyütüyor, ortaklarımızla birlikte yeni yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Yabancı yatırımcılar ve yurt dışındaki tüm paydaşlarımız Türkiye’nin var olan potansiyelini, hızını, iş yapma beceresini değerlendirerek fırsata dönüştürebilirler. Avrupa’da ve özellikle Almanya’da Ar-Ge yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Çünkü biz ülke olarak Avrupa’ya inanıyor ve sanayideki atılımlarını destekliyoruz. Aynı inanç ve desteği Avrupalı devletlerden ve Avrupa’daki iş ortaklarımızdan da göreceğimize inanıyoruz.” dedi.

“Avrupa’ya olan güvenimiz karşılıksız kalmamalı”

Toplantıda söz alan TAYSAD Yönetim Kurulu Üyesi Hayri Kaya, “Türkiye tarafından Avrupa Birliği’ne sunulan taahhütler, büyük bir hassasiyet ve kararlılıkla yerine getirilmektedir. Türkiye’nin en önemli ihracat kalemi olan otomotiv sektörünün temsilcileri olarak şunu söyleyebiliriz ki; ana ve tedarik sanayimizle birlikte, AB ülkeleriyle ekonomik entegrasyonu güçlendirmek istiyoruz. Türkiye, bu bağlamda AB ülkeleri ile olan mevcut işbirliklerini geliştirmek ve karşılıklı yatırımları arttırmak için olağan üstü gayret sarf etmektedir. AB ülkeleri ile tesis edilen güvenin karşılıklı olarak arttırılması ve kuvvetlendirilmesi için AB ülkelerinden pozitif destek ve işbirliği bekliyoruz. Türkiye’nin halen devam etmekte olan  müzakere sürecinin desteklenmesi ve iş dünyası için önemli olan AB serbest dolaşım hakkının Türk vatandaşlarına tanınmasıyla ekonomik, siyasal ve sosyal anlamda karşılıklı kazanımlar sağlanacaktır.” dedi.

“Alman şirketleri Türkiye’ye güveniyor”

Toplantının konuşmacıları arasında yer alan Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı (ISPAT) Alman temsilcisi Ole Von Beust, Türkiye'deki yatırım ortamı ve iş fırsatları hakkında konuştu. Beust, “Türkiye, siyasi tartışmalara rağmen, hızlı büyümesini sürdüren, ekonomik açıdan istikrarlı bir ülkedir. Bu açıdan Alman şirketleri, Türkiye’de aktif faaliyetlerini sürdürmekte ve istisnasız memnuniyet sağlamaktadır. Bu durumun sürdürülebilir olması, yani yabancı yatırımcılara her türlü desteğin ve misafirperverliğin sağlanmasının devamlılığı halinde, ekonomik alanda yasal kesinlik sağlanacaktır” dedi.