Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TAYSAD Üyeleriyle Buluştu!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TAYSAD Üyeleriyle Buluştu!
09 Mayıs 2020, Cumartesi 12:30
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, online gerçekleştirilen toplantıda TAYSAD üyeleriyle bir araya geldi. Koronavirüs salgınının otomotiv sektörüne etkilerinin değerlendirildiği toplantıda TAYSAD Başkanı Alper Kanca, sektördeki güncel rakamlara ve gelişmeleri değerlendirdi.

Kanca, 2019 yılı Nisan ayına göre üretimde yüzde 88, iç pazarda yüzde 15 ve sektör ihracatında yüzde 77’ye varan daralma yaşandığını dile getirdi. Küresel satış tahminlerine de değinen Kanca, “2019 yılında 90 milyon araç satılırken bu rakam 2020’de yüzde 20 düşecek. İhracatının yüzde 70’ini AB’ye gerçekleştiren Türk tedarik sanayi ise, özellikle Avrupa’daki satışların düşmesinden etkilenecek ve tedarik sanayimizin bu yıl yaklaşık 3,6 milyar $ seviyesinde ciro kaybı yaşayacak” dedi.

Tedarik sanayinde üretim temposu artıyor!

Kanca, konuşmasında TAYSAD tarafından yapılan 3. anketin sonuçlarına da değinerek, 11-17 Mayıs haftasında, üretimde komple duruşun yüzde 3’e, kısmi çalışma sistemine geçişin ise yüzde 66’ya gerilediğini belirtti. Kanca, koruyucu ekipman üretimi yaparak sağlık çalışanlarına destek veren 50 TAYSAD üyesini de tebrik ederek, bu girişimlerden gurur duyduklarını sözlerine ekledi.

“Tedarik sanayi, salgın sonrası döneme hazırlıklı olmalı”

Türkiye'nin geleceğinin, katma değerli üretimde ve yüksek teknolojide olduğunu vurgulayan Varank, bu noktada otomotiv ana ve tedarik sanayisinin taşıdığı önemin farkında olduklarını bildirdi. "Salgının hızına bağlı olmakla birlikte, Haziran ortasından itibaren otomotiv sektöründe bir canlanma bekleyebiliriz. Tedarik sanayisinin, salgın sonrası döneme en iyi şekilde hazırlıklı olması gerekiyor. Aslında, yeni normali de sizler şekillendireceksiniz” diyen Varank,  sektöre dönük 5 tavsiyeyi şu şekilde açıkladı:

Birincisi ve en önemlisi çalışanlarınızın sağlığını güvence altına almanız. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) aracılığıyla sanayi işletmelerinde alınması gereken önlemlere ilişkin bir rehber doküman hazırlamaya başladık. Bu kılavuzda; hijyen, enfeksiyon önleme ve kontrol mekanizmalarıyla ilgili atılması gereken adımlara yer vereceğiz. Hazırlık aşamasında; Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanlığı, Hıfzıssıhha Doktorları ve sektör temsilcilerinin görüşlerinden faydalandık. Çalışmayı en kısa sürede tamamlayıp, sizlerin hizmetine sunacağız.”

"Dinamik Olun"

Varank, ikinci beklentinin, ‘dinamik olmak’ olduğunu kaydederek, “Talepteki canlanmayla birlikte, tedarik kanadının sorunsuz işlemesi gerekiyor. Ana sanayi ile birlikte sizlere de rekabet avantajı sağlayacak adımları birlikte planlayalım. Üçüncü olarak, siz de kendi tedarikçilerinize sahip çıkın. Birlikte çalıştığınız KOBİ’lere destek olun. Talep canlandığında, onların yetkinliği size güç katacak. Tedarikçilerinize ödemelerini zamanında yapmaya dikkat edin.” dedi.

"Yerlileşme Oranını Artırın"

Dördüncü olarak, yerlileşme oranlarının artırılması gerektiğini belirten Varank, “Üretimde yeni yöntemler denemekten çekinmeyin. Yurt içindeki kaynaklardan en iyi şekilde faydalanın. İnovasyona ve insana yatırım yapmaktan asla vazgeçmeyin. Son olarak dijital teknolojilere yatırım yapın. Tedarik sanayi olarak, yaptığınız işlerin mutlaka bir dijital izdüşümü olsun. İş hacminizi dijitale taşıyabileceğiniz uygulamalara odaklanın. Verimliliği arttıracak dijital dönüşüm yatırımlarınızı ertelemeyin.” ifadelerini kullandı.

"Türk sanayisinin zayıflamasına asla müsaade etmeyeceğiz"

Türkiye'nin sağlam bir üretim altyapısına sahip olduğuna dikkati çeken Varank, tüm dünyanın ihtiyaç duyduğu yoğun bakım solunum cihazı gibi kritik bir ürünün rekor sürede üretildiğini hatırlattı. Varank, bu başarının tesadüf olmadığına işaret ederek, şöyle konuştu:"18 senede sıfırdan bir Ar-Ge ekosistemi inşa ettik, sanayi altyapımızı güçlendirdik ve yetişmiş iş gücüne yatırım yaptık. Türk sanayisinin zayıflamasına müsaade etmeyeceğiz. Üretimi ayakta tutacak ve rekabet gücümüzü daha da artıracak politikaları tereddütsüz uygulayacağız. Şunu net görmemiz gerekiyor. Evet, ekonomide kırılganlıklar var ancak yaşadığımız bu süreçte en gelişmiş ülkelerin, küresel güçlerin bile geldiği yer ortada. Finansal dalgalanmalara bağlı kazanç ya da kayba dayanan bir iş modeline bel bağlamamalıyız. Rekabet gücümüzün temelinde üretim, dünya piyasalarına sunduğunuz kaliteli mal ve hizmetler olmalı" dedi.

Varank, salgının fırsatları da beraberinde getirdiğini belirterek, gelecek dönemde ekonomide, özellikle üretimde tek kutuplu dünya düzeninden, çok kutuplu dünya düzenine doğru geçiş olacağını söyledi. Ekonomik faaliyetlerin ağırlık merkezinin, dünya geneline daha dengeli yayılacağını ifade eden Varank, yeni merkezler ortaya çıkacağını, güç dengelerinin değişeceğini ve küresel pastanın yeniden daha adil bir şekilde bölüşüleceğini umduğunu dile getirdi. Varank, Türkiye'nin de pastadan payını en iyi şekilde alması gerektiğini ifade ederek, "Hükümet olarak sanayicinin yanındayız. Faaliyetini büyütmek isteyen, yatırımlara odaklanan ve istihdam oluşturan herkesin yanında olmaya da devam edeceğiz. Uyguladığımız politikalar, yaşadığımız yeni dönemin ruhuna uygun olacak. Geleneksel sektörlerimize sahip çıkacağız. Bununla birlikte, yarını şekillendirecek yenilikçi sektörleri daha güçlü destekleyeceğiz." dedi.

Varank, Kocaeli'de pilot bir proje başlattıklarını ve Sağlık Bakanlığı ile Gebze Teknik Üniversitesinde, sadece sanayiye hizmet veren 5 bin test kapasiteli bir Kovid-19 laboratuvarı kurduklarını bildirdi. Ankara'ya hizmet edecek laboratuvarın da hazır olduğu bilgisini veren Varank, İstanbul, Bursa, Tekirdağ ve Manisa'da da tarama testlerini yakında başlatmayı planladıklarını dile getirdi. Varank, bu ay sonunda tüm organize sanayi bölgelerinde bu sistemi devreye almayı hedeflediklerini belirterek, böylece emekçilerin sağlığını çok daha yakından takip edeceklerini söyledi.

Türkiye'nin Otomobili ile ilgili gelişmeler

Türkiye'nin Otomobili ile ilgili gelişmelere de değinen Varank, şunları kaydetti: "TOGG'un 100'ün üzerinde TAYSAD üyesiyle gizlilik anlaşması imzaladığını ve tedarikçi görüşmeleri yaptığını biliyorum. Hatta önemli bir kısmının seçiminin tamamlandığından haberim var. Buradaki iş birliği, hem yerlileşme politikalarımız hem de sektöre kazandıracağı ivme açısından kritik öneme sahip. Burada milli bir şuurla göstereceğimiz gayreti çok önemsediğimi belirtmek istiyorum. Otomotiv sektörünün Türkiye için taşıdığı önemi biliyoruz. Sizlerle dirsek temasında olmaya devam edeceğiz.” dedi

Sağlık sektörüne yönelik üretim yapan firmalar

Varank, “TAYSAD Başkanımız 50 firmamızın kendi kendine harekete geçerek, sağlık sektörüne yönelik üretim yaptığından bahsetti. Bu firmaların bir kısmının solunum cihazında da parçaları var. Buradan bütün şirketlerimize teşekkür ediyorum” dedi.